Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dunungar i ankfötter

Annons

Riverboard i Fänforsen, Björbo

Guiderna från Dalarnas äventyrscentrum talar hoppfullt om rikligt med regn i Sälen, som skulle göra förutsättningarna för forsränning bättre igen. Men för dagens aktivitet räcker nuvarande förhållanden till, gott och väl.

Riverboarding kallas det, och det är ungefär lika galet som det låter: Vi ska slänga oss ut i den brusande forsen och surfa på en blå plastbräda. Vi har satt på oss våtdräkt, flytväst, hjälm och ett par ankfötter. Just det, ankfötter, inte grodfötter.

Likt ett gäng bortkomna dunungar vaggar vi bakom vår ankmamma Daniel på väg ner till vattnet. Vad var det nu han sa? Simma med hela benen, öka och minska trycket på brädan, vinkla hit och luta dit... "Sätt för allt i världen inte ner fötterna, för då kan du fastna. Och släpp aldrig, aldrig brädan."

Man börjar undra vad man gett sig in i.

Det skummar och brusar intill stenarna där vi står uppradade. En efter en hoppar vi i, glider baklänges ner för forsen, in i valsen, lyckas få brädan att bäras av virvlarna en stund, tappar balansen och spolas iväg av vattenmassorna.

In i bakvattnet, upp på land. Vill genast tillbaka ner i plurret.

Nästa gång går det bättre. Det är så här det ska vara! Får perfekt grepp om vågen, liggandes på den halvkroppslånga brädan, med skummande vattenkrafter under mig, bredvid mig och ibland över mig.

Börjar testa samspelet med naturkrafterna och kan snart leka med virvlarna genom att luta mig ömsom åt ena ömsom åt andra hållet, öka och minska trycket på brädan. Om man fäster blicken framåt händer det hisnande saker.

Vattnet som rör sig snabbt emot mig lurar sinnena och får hjärnan att tro att jag flyttar mig framåt i ilfart. Tittar åt sidan och ser att jag egentligen ligger stilla på en våg i Fänforsen och att huttrande åskådare gömmer sig under paraplyer.

Lite regn, mycket regn, det spelar ingen roll. Just i det ögonblicket är vatten det bästa som finns.


Äventyrsbarometer

Adrenalinkick

Jaa! Från det första förvirrade brädplasket till den berusande känslan av att sväva framåt i svindlande fart. Här öppnar kroppen sina kranar till adrenalinpumpen. Men underbart är, som bekant, alldeles för kort.

Naturupplevelse

Förvandlingen från landkrabba till blötdjur är total när forsens virvlar omger dig. Snacka om att vara "mitt i naturen", men samtidigt inte mer än några hundra meter från bilvägen.

Fysisk utmaning

Kräver en viss ork att paddla med benen och balansera kroppstyngden mot naturens krafter. Men inga överdrivna konditionskrav.

Blåmärken

Stenarna i forsen gav upphov till ett oräkneligt antal i skiftande färger på smalben och knän.

Crazy-faktor

Som att slänga sig i naturens tvättmaskin mitt under pågående centrifugering. Utan att veta var strömbrytaren sitter.


Fakta - blöta aktiviteter

? Riverboarding anordnas av Dalarnas äventyrscentrum, som har sitt säte i Ulfshyttan. Aktiviteten utförs ett par hundra meter från Fänforsens café i Björbo.

? Kostnaden är 500 kronor per person.

? Andra blöta aktiviteter som anordnas av Dalarnas äventyrscentrum är bland annat forsränning och forsfärder med så kallade duckies, det vill säga uppblåsbara kanoter med plats för två personer.

? Mer information finns på dalarnasäventyr.se

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons