Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumhetens frukter (del2)

Annons

Löntagarna har varit dumma nog att låta LO vara trädgårdsmästare och får nu skörda frukterna. Att det skulle gå galet insåg undertecknad redan för 20 år sedan och gick därför ur partiet för att inte vara medansvarig.

Den hårda kritik som nu riktas mot landstingspolitikerna är alldeles felriktad, för de kan inte bedriva vårdpolitik utan pengar. Det är endast i den utsträckning som de medverkat i löntagarpolitiken som de är medansvariga.

Landstingen som organisation är det inga större fel på och de fungerade alldeles utmärkt fram till och med 70-talet men löntagarpolitiken har ryckt undan förutsättningarna att föra en vettig vårdpolitik. För god vård behövs det personal och personalen kostar pengar och när världens högsta skatter inte räcker är personalen för dyr.

Men det är inte vårdpersonalen som har för mycket betalt utan det är hela löneläget som är för högt.

Löntagarna har fått för stor del av landets samlade resurser och deras överkonsumtion kan mätas med den enorma statsskulden. Arbetsmarknaden har också felaktig sammansättning och alltför få har en realvärdeskapande sysselsättning. Man är bara intresserad av lön och förmåner i stället för att lära sig hedervärt arbete.

Landstingen behöver massor av pengar och de bör skicka räkningen till LO, som åtagit sig en uppgift som de inte kunde klara av.

Den starkt ökande brottsligheten och psykiska utslagningar, är resultatet av mental vanvård, kulturell utarmning och brist på uppfostran.

Fotnot:

Del ett av denna insändare publicerades i gårdagens tidning.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons