Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumhetens frukter (del 1)

Annons

Nu har det dödliga hot som undertecknad varit rädd för de senaste 20 åren dykt upp. Risken att delar av ABB lämnar Ludvika har blivit akut. Tidigare var risken mindre genom de stora investeringar som Asea gjort i Ludvika men genom utlandsägandet och när det blir aktuellt med ny- och ombyggnader ökar risken för Ludvika.

De alltför höga bygg- och lönekostnaderna i Sverige är ett avgörande hinder och som ABB-chefen påpekar, är det en fördel att ha produktionen där marknaden finns för produkterna. Kvalitetsmotivet har minskat i betydelse och försvinner snart helt och då blir löne- och investeringskostnaderna avgörande.

Det är en förkrossande dom över den löntagarpolitik som Palme införde på 70-talet. Tage Erlander och Gunnar Sträng överlämnade 1968 ett blomstrande Sverige, "Det starka samhället", men detta har helt förskingrats.

När Palmes regering och riksdagen överlämnade skötseln av arbetsmarknadsfrågorna till arbetsmarknadens parter på 70-talet, gjordes ett monumentalt misstag, för arbetsmarknadens parter kan inte ha ansvaret för landets finanser och finanserna skapas av arbetsmarknaden. LO övertog partiets roll.

LO:s löntagarpolitik som fått tillämpas utan ledning av statsmakten är unikt för Sverige och orsaken till att Sverige nu får stå i skamvrån socialt, i stället för att vara det föregångsland som det kunnat bli med en klok ledning. Alla besparingar och indragningar som vi plågas av i dag är resultatet av LO:s helt felaktiga löntagarpolitiska idéer.

Fotnot: Del två av denna insändare publiceras i morgondagens tidning.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons