Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumhetens bekämpare

Annons

Han betraktas av många som en stridbar man. Tillsammans med Börje Björklund i lasarettets s-förening har han inte dragit sig för att protestera och agera.

- Dumt ska med dumt bemötas, har varit min paroll säger Bengt Holmquist.

Så när han tyckte att det var riktigt dumt att i Dalamodellens kölvatten införa internhyror i landstinget, och inga protester hjälpte, anmälde han sjukhusbiblioteket till hyresgästföreningen.

- Det hade ingen gjort förut, så det blev en viss uppståndelse. Det resulterade i att hyresgästföreningen kom och förhandlade med landstinget om hyran. Vi fick sänkta hyror, berättar han.

Eller som den gången när han tyckte att cheferna på lasarettet bara sprang på en massa möten. Han gjorde då en platsannons där Falu lasarett sökte två sammanträdestjänstemän:

"Arbetsuppgifter: Att deltaga i inom lasarettet förekommande sammanträden och härigenom avlasta ordinarie befattningshavare på chefsnivå så att dessa hinner fullgöra sina ordinarie arbetsuppgifter. Kvalifikationer: Utbildning i sammanträdesteknik. Erfarenhet av administrativt arbete inom sjukvården. Vana vid stillasittande arbete."

- Det hjälpte inte att vi satt datumet 1 april 1981. Den kom in i platsjournalen och gick över hela landet. Det otroliga var att det kom en hel del ansökningar, och personalchefen fick en hel del att göra.

Holmquist och Björklund misstänktes för annonsen. Men det dröjde två år innan de erkände.

Och Bengt Holmquist håller på än. Just nu pågår ett ärende där Jämo kräver landstinget på svar varför länssjukvårdschefen Karin Stikå Mjöberg har lägre lön än närsjukvårdschefen Claes-Göran Björck. Jämo-anmälan stod Holmquist för.

Det är fler än en chef som sagt till undertecknad att Bengt Holmquist är en informell maktfaktor i landstinget. Med sitt stora kontaktnät ska man inte gärna bli osams med Holmquist.

- Det är nog att ta i. Det säger man nog för att det är roligt att ha någon att skylla på, säger han - men konstaterar samtidigt att han härstammar från Snapphanarna.

- En korsning mellan en räv och en smålänning, säger Holmquist, och skrattar.

- En av chefernas viktigaste uppgifter är att dra på sig all fientlighet, så de andra kan jobba i lugn och ro. En dålig chef är en chef som inbillar sig att han eller hon alltid vet bäst. De cheferna är körda. Jag har haft förmånen att ha enormt duktiga medarbetare.

Biblioteket i Falu lasarett har under lång tid haft god renommé.

- Ulla Kjerrström inledde arbetet med att bygga upp biblioteket. Hon var tidigt ute med att slå ihop det medicinska och det allmänna biblioteket. Jag har försökt att förvalta det hon började bygga upp.

Även med ny informationsteknologi var biblioteket tidigt ute.

- Redan 1978 började vi med sökmotorn Medline. Då mötte vi stort motstånd - men vi fortsatte.

Tanken var att all landstingspersonal, var de än jobbade, skulle ha nytta av biblioteket.

- En distriktsläkare i Lima, vad har han för intresse av att besöka vårt bibliotek i Falun? Det tar en hel dag. Nu kan man sitta i vilken håla som helst och ha tillgång till samma kunskap som de finaste amerikanska sjukhusen.

Men Holmquist är minsann inte enbart imponerad av alla IT-satsningar i landstinget.

- Landstinget har många gånger varit fartblinda när det gäller kostnader. Mycket kan nog förklaras av att medelålders män i kostym inte har begripit vad de köpt, och heller inte frågat. Jag tyckte det var riktigt illa när landstinget skulle ha en IT-direktör. Man kunde likaväl ha haft en direktör för skrivmaskiner.

Att protestera mot dumheter i all ära. Men det är servicen till kunderna som stått i centrum under de 30 åren, säger Holmquist.

- Jag tror vi har ett ganska bra rykte. Vi har inte ställt in en enda bokrond till patienterna på 30 år. Jag går själv regelbundet, eftersom jag tycker det är viktigt att möta patienter. Det är alltför många chefer som jobbar i landstinget som aldrig ser en patient.

- Vi har alltid haft biblioteket öppet när vi varit på plats, och under alla klämdagar. Jag har aldrig fattat varför man ska stänga för inre tjänst.

Vid årsskiftet efterträds Bengt Holmquist av P-O Tellander som chef för sjukhusbiblioteket. Det är inte direkt någon nybörjare det heller, efter att ha jobbat tillsammans med Holmquist i 26 år.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons