Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dukat för fest

Annons

God mat från den egna kulturen dukades upp för att avnjutas med familj och vänner. Till traditionen hör också att man den här dagen klär sig i sina finaste kläder.

- Bajram är för oss muslimer som jul är för svenskar. Det är den största och viktigaste festen för oss, säger Adile Curri.

Hon är från Kosovo och bor i Borlänge med sin man Shaip och sina fyra barn. En kusin som bor i Finland har kommit hit med sin familj för att kunna fira tillsammans. Adile gick upp tidigt på morgonen för att förbereda bajrammaten.

Bordet är dukat med många varierande rätter; paj med pumpa, hemlagat bröd, inlagd paprika, yoghurt, ris och kyckling, en köttgryta, djath - som påminner om fetaost men som har en mjukare konsistens. Bakelser av olika slag, den obligatoriska den här dagen; bakllava - en oerhört söt bakelse med inslag av valnötter. Och som avrundning på måltiden; en egengjord variant av risifrutti som är gjord enligt den albanska traditionen. Dofterna blandas underbart och gör att det vattnas i munnen.

Även om familjen anstränger sig för att bajram ska firas så likt som i hemlandet så blir det annorlunda.

- Där träffas alla släktingar och vänner och firar med varandra i en jättestor fest, berättar hon.

För att förtjäna den här goda måltiden har Adile, maken Shahip och äldsta dottern Fitore, 13 år, fastat. Dottern fastade självmant för andra gången.

Att fasta innebär att de bara har ätit mat på bestämda tider på dygnet, när solen gått ner och innan den gått upp.

Trots att det var påfrestande har de klarat att vara utan mat och vatten många timmar varje dag.

- Det var inte så svårt men det är mycket svårare på sommaren när det är varmt, förklarar Adile.

Muslimerna firade långt in på natten. Men det var bara början på en tre dagar lång fest.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons