Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla skogsbränder i Särna

Annons

Vid 17-tiden kom larmet om en skogsbrand öster om Kryptjärn och söder om vägen mot Lillhärdal. Larmet kom från en grupp som sysslade med hyggesbränningen längre norröver. Den gruppen hade även med sig en egen helikopter. Ganska snabbt stod det klart att det handlade om två skogsbränder omkring 500-600 meter från varandra.

Den större branden bekämpades av en helikopter och den grupp civila som sysslade med hyggesbränningen. De var snabbt på plats. Samtidigt tog sig Särna räddningstjänst an den mindre branden och släckte den snabbt med hjälp av helikopter från Särna.

Därefter kunde alla krafter koncentreras på den större branden som snabbt spred sig i den torra terrängen.

I förlängningen av branden fanns bebyggelsen på Hornberget. För att få stopp på branden utnyttjades en kraftledning som går genom området som en naturlig gräns. Där blöttes marken ordentligt med hjälp av helikoptrarnas vattenbombning. Sedan tändes en moteld som fick möta den skogsbrand som kom från andra hållet. På så sätt var förhoppningen att kunna bränna av området så inte branden skulle sprida sig över kraftledningsgatan och fortsätta mot Hornberget.

Nu kunde elden ändå sprida sig och nya områden vattnades av, och nya moteldar tändes, som den här gången fick den verkan som avsågs.

- Vi hade onekligen god hjälp av det företag som sysslade med hyggesbränningarna. De har den erfarenhet och kunskap som behövs, förklarade räddningsledare Bertil Svensson.

I området fanns det inget vatten, utan tankbilarna fick hämta vatten i en å några kilometer mot Kryptjärn. Där kunde även helikoptrarna hämta det vatten som behövdes.

Räddningstjänsten i Särna fick även hjälp av en grupp på fem brandmän från Idre, utöver den civila gruppen som jobbade med hyggesbränderna.

- Utan de två helikoptrarna hade vi haft väldigt stora problem att släcka de här bränderna, säger Bertil Svensson.

Sammanlagt beräknades bränderna omfatta närmare 60 hektar skog. Orsaken till bränderna är okänd, men det faktum att de uppstod nästan samtidigt, och så pass tätt intill varandra, gör att misstanke finns om att de var anlagda.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons