Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla budskap - ensidigt agerande

Annons

Välbeställda och bilburna konsumenter tar sig lätt till shoppingpalatsen. Men de som är utan bil och de som har svårt att förflytta sig har ingen större möjlighet att dra nytta av de storköp som man förväntas göra på en stormarknad. Alla klarar inte att släpa tunga kassar på en buss.

Dessa människor måste ha möjligheter att köpa dagligvaror nära där de bor. Och det är inte säkert att kollektivtrafiken kan trafikera stormarknader med någon lönsamhet eftersom möjligheten att ta med skrymmande varor är begränsad. Då återstår bara bilen. Men 25 procent av de svenska hushållen saknar bil, främst ensamstående, pensionärer, handikappade och ungdomar.

En stark centrumhandel är en förutsättning för en bra utveckling av stadsmiljön. Det inser de flesta. Men här ges ofta dubbla budskap. Å ena sidan talar många politiker om vikten av levande stadskärnor. Å andra sidan är de i nästa ögonblick, utan närmare reflektion, beredda att gå med på en exploatering av en stormarknad på en obebyggd plätt utanför centrum. Och har väl butikskedjorna fått fäste på en plats dröjer det ofta inte länge förrän man vill ha dit ytterligare butiker för att stärka området. Så står vi där till slut med ett näst intill oöverskådligt handelscentrum där allt går att köpa.

Att landsbygdens affärsliv påverkas negativt av stormarknader är väl känt. En etablering i städernas utkanter gör att invånare i mindre samhällen lätt faller för frestelsen att sköta sina inköp på väg hem från jobbet. Den bristande köptroheten mot den lokala handeln vilar för övrigt ofta på felaktiga grunder. Räknar man ihop vad tid och bensin faktiskt kostar visar det sig ofta att det lönar sig att handla i sin landsbygdsbutik.

En del tycker att vi i centerpartiet är utvecklingsfientliga som säger nej till nya köpcenter utanför våra städer. Vi ser det i stället som att vi är för utveckling. Utveckling av landsbygd, mindre samhällen samt stadskärnor har föga med stormarknader att göra.

Nedläggning av affärer på landsbygden får inte bara effekter för den enskilde. Hela samhället påverkas. En affär är i dag ofta en centralpunkt för olika typer av service, såväl privat som offentlig. Det kan röra sig om tipsombud, utlämningsställe för Systembolaget, postservice eller att personalen sköter hemtjänstverksamheten på orten. Nedläggningen startar en nedåtgående spiral med försämringar. Ett exempel på att det blir dyrare för samhället är att hemtjänsten får åka längre sträckor för att handla mat åt de äldre.

Boverket pekar i en rapport på några andra konsekvenser av butiksdöden. Bland annat att den leder till minskad livskvalitet för många som haft sin handelsbod eller sitt närlivs som en social kontaktyta. Stormarknaderna bidrar därför till ökad ensamhet vilket också har ett pris.

DAN WESTERBERG

CARL-ERIK NYSTRÖM

Dagens båda debattörer är centerpartister. Dan Westerberg är kommunalråd i Falun och Carl-Erik Nyström är ordförande i landsbygdsgruppen i Falun.

Mer läsning

Annons