Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt upp - av allt

Annons

Nu vill hon och maken Roger Iversen, 38, starta en tvillingklubb i länet. En möjlighet för familjer att byta erfarenheter, praktiska tips och prylar.

- Innan barnen föds funderar man så mycket: Ska man klara av det? Kommer jag att räcka till? Tänk att få prata med någon som säger: Ja, du klarar det, du växer med uppgiften, säger Maria.

Som så många andra blivande tvillingföräldrar fick Roger och Maria beskedet vid ultraljudsundersökningen i vecka 16. På skärmen kunde de först se ett sprattlande foster.

- Och här är kompisen! sade läkaren och visade på tvilling nummer två.

Från omgivningen kom mycket glada tillrop. Men det hände att Maria och Roger fick höra: "Åh, så jobbigt! Stackars er!".

- Men det är väl inte synd om oss. Tvärtom! säger Roger och Maria, där de sitter bredvid

varandra i soffan med varsin liten kille i famnen.

- Det här är en av fördelarna med att få tvillingar, konstaterar Roger. Jag måste vara med, vara delaktig hela tiden. Det ger en helt annan kontakt med barnen.

Roger har tre barn sedan tidigare. Vissa dagar är de nu sju personer i parhuset i Skräddarbacken utanför Borlänge.

- När vi fick veta att det skulle bli tvillingar kom de praktiska funderingarna direkt. Hur skulle vi få plats i huset och i bilen? Hur skulle det gå med ekonomin?

- Vi började planera för att köpa en buss, berättar Roger. Men det rann ut i sanden sedan.

När Jack och Sebastian väl kom hade Roger och Maria köpt en begagnad tvillingvagn och satt ihop sängen. Det var det enda. Familjen har fortfarande kvar sin tvådörrars Volvo 343.

- Saker och ting får lösa sig vartefter, säger Roger och Maria.

Att få två barn samtidigt kan vara en enorm påfrestning för familjen. Inte bara praktiskt och ekonomiskt, utan också känslomässigt och socialt. Dessutom är graviditet och förlossning förstås annorlunda.

Trots att mycket tyder på att antalet tvillingar blir fler, tycker många tvillingföräldrar att det är svårt att få information, stöd och hjälp.

- Någon enstaka tidningsartikel eller faktabok har jag hittat. Men de går mest ut på att berätta om hur jobbigt allt är, säger Maria.

Så föddes idén att starta en lokal tvillingklubb. Första träffen är planerad till den 5 april.

När barnen är så små som Jack och Sebastian behöver föräldrarna mest råd om praktiska frågor. Senare kommer andra funderingar. Hur viktigt är det till exempel att ge varje barn egen tid med föräldrarna? Ska barnen gå i samma dagisgrupp?

När det gäller Jack och Sebastian vet familjen fortfarande inte om de är enäggs- eller tvåäggstvillingar.

- Vi skulle kunna ta reda på det med ett DNA-prov, men det spelar ingen roll. Hur det än är, ser vi Jack och Sebastian som två individer, säger Roger och Maria.

För killarnas egen del, ser Roger och Maria många fördelar med att vara tvilling:

- De kommer aldrig att vara ensamma, alltid ha varandra. Och kanske får de en samhörighet som inte andra syskon har.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons