Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt firande i Björbo

Annons

Friluftsfrämjandet, som tagit över ansvaret för fäbodställets byggnader, har efter ett omfattande restaureringsarbete och översyn av terrängen, förvandlat platsen till ett centrum för vandringsleder i den västra kommundelen.

Det kom nära 300 personer till invigningen och besökarna imponerades över de insatser som gjorts för att bevara det gamla fäbodstället för prästen i Floda församling.

Medverkan av både Floda spelmanslag och Floda sång- och musikförening gav extra högtidsstämning åt arrangemanget, som inleddes med välkomstord av Ture Sjöberg.

Sjöberg har tillsammans med grannen Sven-Axel Gärds varit tillskyndare av Prästbuo och lagt ned mycket arbete för att rädda anläggningen åt eftervärlden.

Nationaldagstalet hölls av kyrkoherde emeritus Sven Ödman och Karin-Maria Berglund, mångårig kyrkopolitiker och pådrivande för att ge Prästbuo en ny huvudman, fick glädjen att inviga "nya" Prästbuo.

Friluftsfrämjandets ordförande John Mattsson redogjorde för främjandets motiv att medverka till en utveckling i stället för en avveckling av anläggningen. Mattsson prisade enskildas och företagares stöd samt det omfattande samarbetet bakom projektet "Rädda Prästbuo".

John Sund, kyrkoherde i Gagnef, uppvaktade Friluftsfrämjandet med en penninggåva på 3 000 kronor från kyrkan och Yngve Perjons berättade om Skogsvårdsstyrelsens inventering av områdets naturvärden.

I det vackra försommarvädret blev det tillfälle för både ung och gammal att testa områdets olika friluftsaktiviteter.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons