Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelmördaren för frisk för psyket

Annons

I går gick tiden ut för åklagaren att väcka åtal för dubbelmordet. Men utredningen är inte klar ännu och 18-åringen går med på att sitta kvar i häktet utan någon ny häktesförhandling.

Åklagaren har nu hävt restriktionerna. Det innebär att 18-åringen får läsa tidningar, se på tv och lyssna på radio. Han får också ta emot besök och post.

När föräldrarna mördades var 18-åringen påverkad av hasch och Rohypnol. Han har erkänt mord i två fall, men har berättat att han har minnesluckor för delar av händelseförloppet.

18-åringen har berättat att han blivit mobbad i skolan. Det var när han kom i kontakt med den kriminella världen i Hedemora som han hittade en identitet och kände sig accepterad. Han fann gemenskap med andra missbrukare i Hedemora.

Läkarna har inte hittat några tecken på att 18-åringen haft några hjärnskador eller neuropsykiatrisk problematik. Men han har varit en blyg person som känt ett stort behov av tillhörlighet och att vara med i gänget i Hedemora.

Enligt vad som kommit fram vid undersökningen fann han den identitet som han saknat när han kom i kontakt med det kriminella livet.

Enligt utredarna uppfyller 18-åringen kriterierna för beroende av alkohol, cannabis och lugnande tabletter som Rohypnol, som räknas till bensodiazepiner.

Det har kommit fram att 18-åringen har en hög grundläggande ångestnivå, med fobi för spindlar och tecken på social fobi. Något som funnits med sedan tidiga år.

Medan utredningen pågick ville han betona sin kriminalitet bland andra som vistades på avdelningen.

Undersökningsteamet har märkt att 18-åringen är mer berörd av situationen än vad han vill visa. Teamet har en teori om att när han äntligen tyckte sig ha hittat en identitet, kände han sig angripen av föräldrarna när de försökte motarbeta hans beteende.

Kombinationen av drogpåverkan, självcentrering och bristande empatisk förmåga kan vara en rimlig förklaring till att han dödade sina föräldrar.

Rättegången om dubbelmordet i slutet av november förra året kommer att hållas inför Falu tingsrätt innan våren.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons