Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du tonåring, våga gå din egen väg

Annons

Du har säkert märkt att det just nu pågår en kampanj för att minska alkoholkonsumtionen, framför allt bland ungdomar som löper större risk än vuxna att fastna i ett beroende som leder till försämrad hälsa, sämre livskvaliet och social misär.

Det där har du och dina kamrater säkert hört många gånger i skolan, fast en stor del inte tycks ta det riktigt på allvar.

Men just du, som ännu inte har smakat på alkohol, har fortfarande en unik chans som kanske aldrig återkommer. Du kan bestämma dig för absolut nolltolerans: Att aldrig någonsin smaka på alkohol.

Det är garanterat mycket lättare att leva med den hållningen än att hela tiden utsätta sig för samma svåra valsituation: Ska jag... ska jag inte...?

Jag vet, för jag har egen erfarenhet av det. Från tonåren (då det inte var vanligt att ungdomar drack) upp till åttioårsåldern har jag inte smakat en droppe sprit, och därför inte heller fått smak på det eller känt längtan efter det. Min hållning har alltid respekterats av andra.

Vid festligheter brukar det alltid finnas alkoholfria drycker (ofta med hänsyn till den som kör), så det väcker ingen uppmärksamhet. I gengäld har jag förmånen att få känna mig helt fri och oberoende; jag bestämmer över mig själv, jag är klar i huvudet och vet vad jag gör och säger.

Det här kan låta som självberöm, men så är det inte. Jag kanske bara har haft tur. Men jag är djupt tacksam för den chansen som livet gett mej.

Våga gå din egen väg! Du ångrar det aldrig!

GOING MY WAY

Mer läsning

Annons