Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du och jag, läsare, du och vi tillsammans

Annons

Vi är rätt många journalister som jobbar på tidningen. Men ni läsare är så oändligt många fler. Vi har under våren försökt hitta nya former för hur ni och vi ska kunna arbeta tillsammans för att göra tidningen än bättre. Den enkla tanken är att många ögon ser mer, många öron hör bättre och mångas idéer ger bättre resultat.

Nu när det är sol och sommar skyddar vi oss med krämer med hög solskyddsfaktor. Tidningen fungerar, inte bara sommartid utan året om, som en sorts demokratiskyddsfaktor. Det gäller särskilt debatt- och insändarsidorna. De utgör den arena i Dalarna där mångas mening får komma till uttryck. På våra sidor är vanligt folks åsikter lika mycket värda som beslutsfattarnas. Och åsikterna påverkar både i stort och i smått.

Häromdagen publicerade vi ett inlägg från en läsare som var upprörd över dåligt skötta blomlådor på ett torg i Ludvika. I lådorna växte inte mycket annat än maskrosor. Usch, tyckte insändarskribenten.

Och det tog skruv. Raskt var de risiga blomlådorna bortstädade och torget betydligt trevligare. Det blir ofta resultat när man gör sin röst hörd i Dalarnas Tidningar.

Pralin, vårt nya helgmagasin, är ett lysande exempel på hur bra samspelet mellan oss på tidningen och våra läsare kan bli. Vi hade en idé om en ny helgläsning. Ganska genomtänkt, tyckte vi.

Så samlade vi en grupp läsare och pratade om vår idé. Nja, tyckte de, och gav oss en hel del nya infallsvinklar. Och utifrån läsarreceptet skapade vi det som blev Pralin.

Nu hjälper ni läsare oss att testa saker i Pralins spalter.

Dagisfröknar testar våtservetter, cheerleaders från Leksand testar brun-utan-sol, tre syskon i Mora testar mellanmål. Vardagsprodukterna sätts på prov av vanligt folk.

Nu laddar vår Pralin-redaktion batterierna i några veckor. Men våra läsarkontakter tar inte sommarlov.

Vi fortsätter att bygga ut vår Läsarpanel som ska hjälpa oss att utvärdera sådant som varit i tidningen och sådant som kanske kommer. (Tack, bland många andra, till Lisa som gav snabbt svar och bra tips efter ett mejl till Läsarpanelen i onsdags).

Läsarpanelen kan bli hur stor som helst. Gå in på vår hemsida och kom med i gänget, du som är intresserad, men ännu inte anmält dig.

Hjälp oss granska... bad två av våra reportrar läsarna för några veckor sedan. Direkt efter helgen, i måndagstidningen inleder vi den serie som blev resultatet. Det blir en granskning av psykvården i Dalarna. Våra reportrar Maria Biamont och Jan Svensson har grävt fram uppgifterna och står för texterna. Men utan tips från många av er, hade granskningen inte blivit lika djuplodande och effektiv. Nu kan jag lova både många nya intressanta fakta och tankeväckande människoöden.

Jag vill också puffa för en enkät om vår sportbevakning som vi skickar ut till alla er läsare inom ett par veckor. Hoppas ni vill hjälpa till att förbättra sporten genom att delta. Det finns också chans för den som svarar att vinna biljetter till flera stora sportevenemang.

Men i dag är det tillsammans med familjen som gäller för de flesta av oss och jag passar på att önska Er alla en

Trevlig midsommar!

EWA WIRÉN

Ewa Wirén är redaktionschef på Dalarnas Tidningar, det vill säga Borlänge Tidning, Falu Kuriren, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnes Tidning.

Mer läsning

Annons