Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du kan använda din rösträtt i kassan

Annons

I notiser i Södran ser vi att nya lågpriskedjor vill etablera sig i Dalarna. Tyska Lidl söker bygglov i Hedemora. Ska vi ha fler snabbköp i Hedemora?

Fler butiker ger mer konkurrens som ger billigare mat, åtminstone i ett första skede. Och visst vore det till exempel bra med billigare frukt och grönt. Men till hur många butiksanställdas löner räcker Hedemorabornas matinköp?

Blir butikerna för många får vi sämre service, anställda får gå, butiker slutligen stänga. Det är den fria marknadens lag som styrs av utbud och efterfrågan.

Det finurliga är dock att det är allas våra inköp som styr, det är vi Hedemorabor som bestämmer det hela, till och med i demokratisk ordning.

Lite förenklat: Den som får flest röster vinner. Här är valmöjligheterna som vi ser dem:

Paket A): För den som väljer kvalitet till rimligt pris och vill ha bra service i butikerna och samtidigt vill undvika att skada miljö och hälsa för dem som odlar och producerar vår mat.

Detta alternativ kan ge fler jobb i Hedemora, ge mer närproducerad mat som ger billigare frukt och grönt. Större efterfrågan på miljö- och kvalitetsmärkta produkter skulle ge lägre pris och större utbud på desamma.

Banan- och kaffeodlare i fjärran länder skulle kunna få acceptabla levnadsförhållanden. På sikt kanske också konflikter och våld till följd av globala ekonomiska orättvisor kan stävjas.

Paket B): För den som väljer en blandning av billiga varor och varor med kvalitet till rimligt pris. Med detta alternativ blir det ungefär som i nuläget. Inga nya lågpriskedjor etableras. Nuvarande antal anställda kan finnas kvar.

Ohälsa hos odlare och arbetare i produktionen kan dock inte undvikas. Både här hemma och i fjärran länder använder man sig av produktionsmetoder som skapar stress och utbrändhet. Lönsamhetskrav går före hälsa.

Paket C): För den som väljer billig mat. Detta alternativ ger tonvikt på lågpriskedjor. Det leder troligen till färre jobb i Hedemora och i Sverige.

Utbudet av miljö- och kvalitetsmärkta livsmedel blir obefintligt. Ohälsa i produktionen kan dock inte undvikas. Människor i tredje världen kommer fortsättningsvis att ha löner som inte räcker till deras försörjning samt att ha arbets- och levnadsförhållanden som vi inte skulle acceptera i Sverige.

Exempelvis är bananodlingen i tredje världen i allmänhet direkt hälsovådlig. För att förhindra insektangrepp och döda insektslarver paketeras den växande bananklasen i en stor plastpåse som innehåller insektsgifter.

Utöver att bananskalet, och kanske bananen, sedan innehåller spår av giftet så skadas ett stort antal plantagearbetare allvarligt av arbetet med de giftiga påsarna. Skydds- och miljölagar i dessa länder är ännu inte utvecklade eller följs inte, vilket bidrar till låga kostnader i produktionen. Och i Sverige får vi billiga bananer!

Varje gång du betalar i kassan lägger du en röst på hur vi ska ha det, lokalt och globalt.

Vilket paket väljer du, A, B eller C?

HELLE FREDERIKSEN

Mer läsning

Annons