Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dryga böter står fast

Annons

Bakgrunden är en upphandling av förskole- och skolskjutsar i Sälenområdet som gjordes 1999. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung beslutade att man skulle anlita ett taxibolag från Sälen som entreprenör. Ett avtalsförslag skickades till taxibolaget.

Men bara efter någon dag klagade ett konkurrerande taxibolag, som hävdade att upphandlingen hade skett på ett felaktigt sätt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott konstaterade att man gjort ett allvarligt misstag. Man bröt då det första avtalet och tecknade ett nytt avtal med den andra entreprenören. Det taxiföretag i Sälen som sidsteppades på det här sättet överklagade beslutet och begärde skadestånd på cirka en miljon, som baserades på de intäkter som bolaget hävdade att de gått miste om genom kommunens agerande.

Mora tingsrätt noterade att taxibolagets anbud inte hade följt kommunens förfrågningsunderlag. De beslutade därmed att taxibolaget i Sälen inte hade rätt till skadestånd på grund av avtalsbrott.

Men taxibolaget i Sälen överklagade tingsrättens beslut till Svea hovrätt.

Hovrätten konstaterade att det civilrättsligt sett fanns ett bindande avtal mellan de båda parterna, även om det inte var undertecknat av kommunstyrelsens ordförande, vid den tidpunkten Håkan Eriksson (s).

Svea hovrätt noterade i sin dom att kommunen inte hade rätt att bryta avtalet bara för att upphandlingen skett i strid med lagen om upphandling.

I och med att Högsta domstolen inte beviljar prövningstillstånd för Malungs kommun, står Svea hovrätts dom fast.

Den minst sagt klantiga upphandlingen blir en dyr affär för Malungs kommun.

Kommunen får nu punga ut med cirka 600 000 kronor i skadestånd till taxibolaget i Sälen. Dessutom ska kommunen alltså betala såväl företagets rättegångskostnader som sina egna.

Den totala kostnaden för Malungs kommun i den här affären blir cirka en miljon kronor.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons