Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottningens Ryckepung

Annons

Området Ryckepung, som förutom krog och tull innehöll en klunga hus, fanns nedanför Gamla berget. Ungefär där industriområdet Ingarvet ligger i dag.

Namnet skapades, enligt historieforskarna, alltså av drottning Kristina. Den krog som låg i området har också en viss betydelse.

- Ska man supa så ska man betala, hette det förr. Att rycka pung var ett talesätt förr, säger Falukännaren Örjan Hamrin vid Dalarnas museum.

Folke Pettersson, 84, känd målare i Falun under artistnamnet Pars, tillhör de få som målat en tavla av hur Ryckepung såg ut.

- Jag gjorde en pennskiss på området för mer än 50 år sedan. Skissen föll i glömska. Men för fyra, fem år sedan hittade jag skissen i en garderob och bestämde mig för att måla en tavla.

Tavlan ger en bild av småbebyggelsen i området och är en av få målningar som finns på Rycke-pung, som i dag är ett minne blott. Folke har målat flera målningar med Falumotiv. Bland an-nat på Fisktorget och Hanröbron.

Han föddes och växte upp i Falun. Men har i omgångar bott utanför Falun. I långa perioder har han bott och verkat i Härjedalen, Småland och Värmland.

- I Värmland blev jag rätt uppmärksammad och jag skapade stora väggmålningar som hängdes ut på offentliga platser.

Han har i alla tider levt på sitt måleri. Och under åren har han haft ett 30-tal utställningar.

Artistnamnet Pars kommer sig av en förkortning av efternamnet Pettersson.

- Svårare än så är det inte. Fast jag vet förstås inte var a:et kom ifrån...

I dag sitter hans Falutavlor på väggen i sjukrummet på Lunden, där han vistas efter ett strokeanfall.

- De hittade mig på golvet. Där hade jag nog legat i tre dagar. Minst. Jag repade mig hyfsat. Hjärnan är inte så skadad, så än hänger jag med, säger Folke, som har diverse målargrejer på rummet - ifall...

- Ja, jo, jag ska nog måla lite framöver.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons