Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottningen mötte modekung

Annons

Drottning Silvia fick möta modekungen Issey Miyake när kungaparet fortsatte sitt statsbesök i Japan.

Miyake berömde drottningens klädsmak.

Mötet mellan de två skedde på måndagsförmiddagen när drottningen i japansk vårsol anlände till det splitternya konst- och designlokalen 21_21 Design Sight som Miyakes stiftelse ligger bakom. Drottningen bar en vit dräkt där paljetterna glittrade.

Arkitekten bakom den nya betong- och glasskapelsen med oväntade vinklar i centrala Tokyo är den likaledes världskände arkitekten Tadao Ando.

Modekungen Miyake har stött på kungaparet tidigare vid en utställning 2000 och myste när han besvarade frågor om den svenska drottningen och hennes klädval.

Han berömde också den nutida designgenerationen.

Miyake har förutom sina klädskapelser gjort sig känd för en rad egna dofter och har flaggskeppsbutiker i Tokyo, Paris och New York.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hade redan tidigare under dagen haft ett första möte med den japanske kejsaren Akihito och kejsarinnan Michiko. Den officiella välkomstceremonin för kungaparet genomfördes vid Imperiepalatset som ligger i ett mycket stort parkområde mitt i centrala Tokyo. En militär mässingsorkester spelade Du gamla du fria och svenska och japanska skolbarn viftade entusiastiskt med flaggor för att hylla kungligheterna. Intresset från japanska medier var också stort med omkring ett 50-tal tv-kameror som övervakade hyllningarna.

Bakom den grönklädda japanska högvakten syntes i vårvärmen de första vitrosa blommorna på de berömda japanska körsbärsträden.

Kungen ägnade dagen åt två seminarier, på förmiddagen ett energisymposium med inriktning på de globala klimatförändringarna och på eftermiddagen ett seminarium inriktat på biomedicin. Senare på eftermiddagen hade det svenska kungaparet också träff med den japanske premiärministern Shinzo Abe och sent på kvällen stod kejsarens välkomstbankett för kungaparet på programmet.

TT

Mer läsning

Annons