Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottning på besök när Falun då invigdes

Annons

Massor av folk, en hel del turister också, hade samlats på gruvplanen i det vackra sommarvädret för att titta på skådespelet.

För ett skådespel handlar det verkligen om, vackra gruvdamer, gruvdrängar, bergsmän, tjuvar utklädda i tidsenlig mundering var en inramning som heter duga.

När gruvklockan slog tolv kom drottning Ulrika Eleonora, det vill säga landshövding Ingrid Dahlberg och hennes hovdam, Kristina Mattsson till Kopparberget.

Drottningen färdades i hästdragen vagn, körd av Håkan Andersson med hästen Pliggen med förriddaren Karin Gadde Jennische.

Färden gick från Residenset via Åsgatan-Stora Torget-Falugatan-Stigaregatan till Gruvan.

Drottningen hälsades av bergmästare Anders Swab, det vill säga Daniels Sven Olsson. Drottningen fick information om Bergets tillstånd.

Hon besvarade hälsningen och framhöll hur viktigt Kopparberget är för landet. Hon förmedlade bergskollegiets beslut rörande det nyss funna liket, det vill säga Fet Mats som bärs fram till beskådande av vakten. Hovdamen var nära att dåna av åsynen av den förstenade gruvdrängen. Bergmästare Swab beslutade att liket skulle ställas ut i Gruvstugan.

Ett visst tumult uppstod bland gruvdrängarna på gruvplanen.

Landshövdingen höll ett kort anförande och förklarade Falun då - historiska festdagar i Världsarvet för invigda, och delade sedan ut privilegier till de certifierade världsarvsguiderna.

Det handlar om 18 guider som utbildats av Örjan Hamrin, Daniels Sven Olsson och Christer Eklund.

Efter utdelningen fortsatte följet in i Gruvstugan, för att öppna sommarutställningen om koppar.

På gården fortsatte gruvfesten, ett gäng gycklare gick runt och spelade och sjöng, slödder och skarn, fala kvinnor och tjuvar om vartannat dök upp på gruvplanen. Det var en dag då tiden tycktes stå stilla.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons