Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmer om industrihotell

Annons

LÅNGSHYTTAN
Gemensam reception, hypermoderna verkstadslokaler och en lyxig relaxavdelning i senaste design.
Kanske är det mer önsketänkande än verklighet men planeringen av ett industrihotell i Långshyttan är i alla fall i full gång.

– Det behövs nya industrilokaler i Långshyttan. Flera av företagen expanderar där och de behöver plats att vara på, säger Monica Rönnlund, vd för Hedemora Näringsliv AB.
Projektet med att bygga om en av Erasteels gamla stålverkslokaler i Långshyttan till ett Industrihotell startade redan förra sommaren.
På initiativ av Hedemora Näringsliv bjöds design- och arkitektstudenter från Sommardesignkontoret in för att arbeta fram ett förslag. I dag ligger förslaget färdigt och man har tagit ut svängarna ordentligt för att piffa upp och göra den gamla industrilokalen attraktiv. Verkstadslokalerna ska bli ljusare och väggar med kurviga former byggs in, entrén byggs om så att den syns bättre, en tillbyggnad sker där man ska skapa en inglasad innergård som fungerar som samlingslokal med fik och man bygger en egen relaxavdelning åt personalen på industrihotellet. Hedemora Näringsliv har redan börjat diskutera med några Långshytteföretag med förslaget som grund och de flesta är positiva. Tanken är att de, om industrihotellet blir av, ska kunna hyra in sig och ha sin produktion under ett och samma tak. Monica Rönnlund är dock noga med att poängtera att förslaget är en vision och ett önsketänkande än så länge, snarare än ett verkligt mål.
– Det här ligger bara på planeringsstadiet än så länge och det är inte ens klart med Erasteel vad de kan tänka sig att göra med lokalen. Det utarbetade förslaget är en vision vi har medan verkligheten fortfarande kan bli annorlunda.
Hedemora Närlingsliv har redan, med hjälp av en byggnadskonsult och en arkitekt, räknat på vad projektet kan komma att kosta.
– Det dyraste förslaget kostar runt nio miljoner medan det billigaste går på under en halv miljon. Bara att riva den här gamla lokalen skulle kosta närmare tre miljoner kronor.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons