Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om en sommarstuga

Annons

En av stugorna som väntar på nya ägare finns vid sjön Vällan, ett par kilometer utanför Falun.

Än ligger isen och på det ombyggda lilla timmerhärbret är fönsterluckorna stängda. Men det är inte svårt att föreställa sig en julikväll här. Tårna i vattnet och kvällsolen i ansiktet.

Det finns varken el, avlopp eller vatten indraget. Men naturtomten ligger precis vid strandkanten. En sommardröm som har sitt pris. Utgångspriset i det här fallet är 495 000 kronor.

Som mäklarna Lars Stenberg och Ruth Trued konstaterar är efterfrågan på sommarstugor i trakten ganska konstant år från år. Ligger huset vid sjön blir det huggsexa och budgivning.

- Hade vi 25 sjölägen att erbjuda skulle de vara sålda på ett par dagar. Det spelar ingen roll om man har visning när det snöar, säger Ruth Trued.

- Läget, läget, läget - det är vad det handlar om. Är läget bra spelar det ingen roll hur huset ser ut, fortsätter hon.

Mäklarnas tips till stugköparen är att börja med att tänka igenom vad man vill ha ut av sitt sommarhus.

Är man ute efter ett hus där man kan vara året runt? Eller handlar det om en sommardröm med vedspis, utedass och brunn? Ska huset ligga för sig själv eller mitt i byn?

När man väl hittat ett intressant hus är det, som vid alla större investeringar, mycket man måste kolla.

- Många frågor kommer naturligt. Men det är alltid en bra idé att ta hjälp av en besiktningsman om man är osäker, säger Lars Stenberg

Enligt mäklarna är de flesta som köper fritidshus medelålders eller äldre. Kanske har man sålt villan, flyttat till lägenhet men vill ändå ha en grön täppa att åka till under sommarmånaderna.

- När det gäller fritidshus är marknaden ganska okänslig för räntenivåerna, säger Ruth Trued.

De köpare som inte själva bor i trakten har ofta någon anknytning hit. Utländska sommarstugeköpare förekommer, men är sällsynta.

Priserna har ökat de senaste tio åren.

- Vi har sålt några fritidshus för över en miljon, säger Ruth Trued.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons