Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen blev verklighet

Annons

Eva Biörck är född i Sydney i Australien och flyttade till Rättvik som ettåring. Hon började första klass i en skola i Colorado i USA och flyttade åter till Sverige och Falun som tioåring. Allt resande berodde på att pappan, genom arbetet som ingenjör, var stationerad i olika länder.

- Efter Falun blev det Uppsala och studier i statskunskap och sociologi, vilket inte kändes riktigt bra. Intressanta ämnen var det, men jag kände att det inte var något jag ville arbeta med. Så jag sökte till Östasienlinjen och valde kinesiska som inriktning. Jag hade läst böcker om Kina och jag och en väninna i Falun hade också pratat om att åka dit. Det kändes som ett intressant och spännande land, säger Eva som nu fick flytta till Stockholm.

- Det var superroligt. Vi blev en klass med god sammanhållning och reste till Kina 1992. Då hade vi läst i ett år. Jag hade en romantisk bild av Kina och hade nog förväntat mig ett myller av folk, men i Peking, som är en stor stad, märktes ingen trängsel. Inte förrän jag cyklade bland tusentals andra förstod jag att de var många.

Eva läste en sommarkurs på universitetet i Peking och reste sedan runt i Kina, bland annat till Sichuanprovinsen, en båtresa på Yangtsefloden och till Shanghai.

- I drygt två månader var vi borta och fick tillfälle att stanna i flera städer. 1994 reste jag till Kina igen och studerade kinesiska i en stad som heter Kunming som ligger I Yunnanprovinsen. Under helger och lov fick vi möjlighet att resa och uppleva många spännande platser. Kina är ju ett enormt land och det finns mycket att se, vackra risfält, berg och sjöar och intressanta folkslag och kulturer.

1995 var det dags för examensarbete i Stockholm.

- Tanken var att stanna i Sverige men jobba med Kina. Det var dessvärre svårt att hitta ett arbete som hade anknytning till Kina. Jag ville inte slänga bort åren på universitet och alla resorna, så jag packade väskorna, reste till Kina och sökte jobb på plats i Peking.

Eva ville egentligen inte flytta. Hon hade ju familj och vänner i Sverige.

- Jag hade turen och hittade ett riktigt bra arbete på SAS som marknads- och försäljningschef. Men det var inte med jubel i rösten som jag ringde hem till mamma i Stockholm och berättade det. Jag tänkte att jag ger Peking ett halvår, men halvåret flög iväg och nu har det gått åtta år.

I juli i år slutade hon jobba åt SAS. Detta för att på heltid satsa på design och inredning vilket också är hennes fritidsintresse. På Chang & Biörck ansvarar hon för all marknadsföring och information.

- Jag tyckte att Indias efternamn var så vackert och i kombination med Biörck passade det perfekt för vår affärside om korsbefruktning mellan det kinesiska och skandinaviska. Därav varumärket Chang & Biörck.

- Vi spånade, klippte och klistrade in bilder från inredningsmagasin från olika länder och kom till sist fram till att vi ville ha ett team av skandinaviska formgivare med oss. Ett slags korsbefruktning av det skandinaviska och kinesiska.

India som är kinesiska, men född och uppvuxen i Danmark och har studerat i Italien och Kina, kom att bli ansvarig för affärsutvecklingen.

Svensken Magnus Lindblom har också han spenderat många år i Asien. Han ansvarar för Chang & Biörcks formgivning och produktutveckling.

Formgivare som Marie-Louise Hellgren, Gunilla Lagerhem Ullberg, med vars tyger de vann Formex åtråvärda Formidablepris under premiärmässan 2003, och 87-åriga Grete Prytz Kittelsen, som bidragit till att mynta begreppet Skandinavisk design, är knutna till gruppen.

- Kunder som Svenskt tenn, House, Room och NK befann sig plötsligt i vår monter. Vi som varit oroliga för att ingen skulle komma. Våra produkter visades i många inredningstidningar och vi fick mycket uppmärksamhet, vilket var en kick för oss alla.

I år var det nära igen. Marie-Louise Hellgrens porslinskoppar blev nominerade till årets Formidablepris.

Svenskar tycker om bra design. Det ska vara kvalitet och funktionellt.

- Om våra produkter säljer i Sverige så tror vi att de blir omtyckta i andra länder också, säger Eva som anmält Chang & Biörck till Parismässan Maison & Objet.

- Där är det en jury som väljer. Vi har skickat produkter och marknadsföringsmaterial så nu hoppas vi bara på svar, säger Eva som efter Formexmässan känner sig redo för nästa mål.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons