Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömjobb för Jessica

Annons

Hemma på föräldragården i Åsen har Jessica och hennes mamma haft hästar i många år.

Med sitt stora hästintresse var det ganska naturligt att hon valde hästutbildningen på naturbruksgymnasiet i Rättvik som gymnasieprogram. Därefter gick hon skogs- och brukshästutbildning på Kvinnerstaskolan i Örebro under ett år.

- En lärare på gymnasiet frågade om jag kunde tänka mig att ta jobb på en hästgård i Tyskland, berättar hon.

- En sån chans får jag ju kanske bara en gång i livet, så jag sa ja direkt, säger hon.

I mitten av juni förra året flyttade hon från den lilla byn Åsen till byn Dreieich, några kilometer söder om Frankfurt i Tyskland.

Här jobbar hon hos Michael Freund, som är en internationellt erkänd hästägare som tävlar i den på kontinenten så stora sporten fyrspannskörning. Han kör alltså med en vagn, dragen av fyra hästar.

Han inte bara tävlar. Han köper in, kör in och säljer hästar för just fyrspannskörning. Fyrspanns-körning brukar också vara ett inslag på stora evenemang, som mässor och utställningar, och under året i Tyskland har Jessica fått följa med Micha, som han kallas, till flera olika tävlingar och uppvisningskörningar.

Bland annat i Tyskland, men också i Österrike. Även till Stockholm och Globen har Jessica fått följa och i vår väntar finalen i världscupen i fyrspannskörning. Den går i Göteborg.

Jessica och tre andra medarbetare sköter de 25 hästarna i Michas stall.

Jessica tycker att det är ett mycket roligt och intressant jobb.

- Jag har lärt mycket som jag kommer att ha nytta, säger hon.

Bland annat kommer hon att använda sina erfarenheter till den häst hon ska köpa när hon kommer hem igen någon gång på vårkanten.

- Jag har tingat på en nordsvensk tills jag kommer hem, säger hon förväntansfullt.

När Jessica kommer hem till Älvdalen igen så ska hon så småningom börja plugga till förskolelärare. Fritiden, är jag ganska övertygad om, kommer hon att ägna åt sina hästar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons