Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogproblem ventilerades

Annons

- Det har varit ett fantastiskt intresse i de sju grupper som vi haft under säsongen, konstaterade ordförande Monica Sandström, belåtet.

- Att kunna få informera och diskutera med föräldrar som har "friska barn" är självklart betydligt mer stimulerande än de som drabbats av barn som använder droger.

I sitt avslutningstal till gruppen förklarade Sandström med eftertryck:

- Det har varit fantastiskt roligt att få vara tillsammans med er under dessa veckor - men nu vill jag ALDRIG mer se er i våra lokaler!

I klartext innebär detta att hon inte önskar någon kontakt med föräldrarna på grund av att deras barn kommit i beröring med någon form av droger.

FMN:s cirkel, som arrangeras tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan i Ludvika, ligger till grund av "Boken kring droger". En bok som distribuerats till alla föräldrar i Ludvika kommun som har barn i årskurs 6.

- Det gäller att vara ute i tid och lära sig att se signaler som kan misstänkas vara ett resultat av ett begynnande drogmissbruk, underströk Mikael Fogelberg från Grängesberg.

- Det borde vara varje förälders skyldighet att ställa upp och lära sig så mycket som möjligt kring dessa frågor.

- Den här kursen har inneburit att vi fått en mycket viktig insikt kring något som i varje fall jag endast hade skrapat på ytan av tidigare.

Alla närvarande kursmedlemmar var positiva till cirkeln och faktum är att en av grupperna, tisdagsgruppen, begärde att få fyra extra kvällar kring frågorna.

- Att en hel grupp självmant begär en fördubbling av kurstiden vittnar om det oerhört svåra och viktiga område som vi har rört oss i, betonade Monika Melin i FMN.

Under kursen har såväl polisen, socialen och fältassistenterna varit på besök.

Att många föräldrar känner stor oro för sina barn och ungdomar råder det inget tvivel om.

- När vi inte ens förmår ungarna att hålla sig från stora vägen hur ska vi då lyckas att få den att undvika alkohol och tobak, frågade sig Carina Dahlström.

- Grupptrycket är enormt på våra barn och det är kanske där som den stora stötestenen ligger.

Alla var eniga om att det måste till hårdare tag i kampen mot droger. Att störa och åter störa i de kretsar där man misstänker att droger florerar är ett sätt.

- Var finns polisen i denna kommun? Jag hoppas verkligen att jag får se en polis på stan inom en snar framtid.

- Den dag detta inträffar lovar jag att hoppa fram och krama den polisen, lovade Annika Löw.

- Vi måste bli bättre på att avslöja missbrukare och de som ser till att drogerna kommer hit. Många ungdomar mår väldigt dåligt och då måste vi göra allt som går för att hjälpa dessa.

Fia Wallberg arbetar som skolsköterska och har genom detta fått stor inspiration till ett kommunalt droghandlingsprogram.

- Jag har presenterat detta för de ansvariga inom skolledningen och jag hoppas att den ska antas så snart som möjligt.

- Bland annat ska den vara en vägledning hur skolan kan avskilja en elev från den traditionella skolan när missbruk har upptäckts, berättar Fia Wallberg.

I samband med kursavslutningen så visades filmen "Den långa vägen tillbaka". En film som spelades in 1991 på Lorensberga skola av filmaren Gösta Bergström och Lions i Ludvika. Filmen är lika högaktuell i sitt budskap i dag som den gången.

Ett gripande människoöde i form av den då 27-årige knarkaren Per Israelsson från Gävle som helt öppnade sig i sin tragiska historia för årskurs nio.

Under en timmas tid berättade han hur han kröp i knarkträsket med start redan som 13-åring. I sex år var han i knarkets grymma klor.

Den timslånga filmen avslutade sedan sammankomsten med en allmän diskussion.

En av föräldrarna, Mikael Fogelberg, uttryckte Israelsson framträdande:

- Om inte hans berättelse fastnar i våra ungdomar så vet jag inte vad som biter. Att ungdomar trots dessa grymma varningssignaler ändå ger sig i lag med droger är ofattbart.

Efter 3,5 timmar var cirkeln sluten för föräldrar och FMN:s representanter. De flesta var oerhört styrkta i sin tro att de skulle lyckas att hålla sina telningar borta från drogerna. I varje fall kommer de att göra allt för att lyckas.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons