Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droger näst vanligaste dödsorsaken bland unga män

Annons

I ålderskategorin mellan 20 och 29 år var det fram till 1997 ungefär 30 män som dog varje år på grund av överdoser. I dag är det nära 90 män i samma åldersspann som dör varje år av droganvändande, bara självmord är en vanligare dödsorsak. Antalet kvinnor i åldersgruppen som dör av samma orsaker har legat konstant runt tio personer under perioden.

Orsaker till att fler dör på grund av droger menar Lars-Håkan Nilsson är att tillgängligheten har ökat.

Mobiltelefoner och internet har gjort det lättare att få tag på och sälja knark, preparaten har också blivit betydligt billigare än för 10-20 år sedan.

- Vi ser också andra preparat, fler blandar läkemedel och alkohol idag. Det finns dödsfall där personer blandat droger med bensodiazepiner och alkohol. Rohypnol är ett annat exempel på en drog som ökar, användandet minskade ett tag sedan tabletterna färgades starkt blåa, nu har den illegala importen av läkemedlet kommit igång och används flitigt igen, berättar Lars-Håkan Nilsson som ser samband mellan Rohypnol och mord.

- Rohypnolanvändande finns beskrivet vid flera fall av mord. En del använder Rohypnol systematiskt för att bli "känslokalla". Korttidsminnet kan påverkas och därför används det som "rape-drug", offret glömmer vad som hänt. Gemensamt är att alkohol ofta finns med, troligen som förutsättning genom att omdömet påverkas så att man lättare blir benägen att ta droger.

Föreställningen om hasch som en ofarlig drog avfärdar Lars-Håkan Nilsson och pekar på studier som gjorts där personer som fler än sex gånger använt hasch är överrepresenterade bland personer som utvecklat schizofreni.

- Cannabis påverkar hjärnan påtagligt, vissa funktioner, till exempel simultankapaciteten slås ut. Personer som använder hasch visar ofta tecken på omognad och impotens är inte en ovanlig följd, säger Lars-Håkan Nilsson som arbetat med beroendefrågor i trettio år. Bland annat har han varit chef vid beroendepsykiatrin i Uppsala. Sedan i höstas stöttar han metadonbehandlingen vid Falu lasarett.

Att behandla missbrukaren ser han som en väg för att minska narkotikaanvändandet i samhället.

- Det är missbrukaren som skapar fler missbrukare genom att introducera personer i bekantskapskretsen. Därför är det viktigt att behandla snabbt.

Hjärnan Kokain och amfetamin kan orsaka blodtrycksförhöjning som ger hjärnblödning. Hjärnan är målorgan för de flesta droger där amfetamin kan göra användarna psykotiska, aggressiva och paranoida. Cannabis kan ge vad som benämns som ett amotivatioinstillstånd, man blir apatisk, initiativlös och avskärmad. Personer som använt cannabis insjuknar oftare i schizofreni. Anabola steroider kan ge känslomässig avflacking, svårigheter att kontrollera impulser och ökad risk för kronisk depression.

Tänderna Heroin och även andra droger förstör tänderna.

Hjärtat Kokainanvändning kan leda till förhöjt blodtryck och därav hjärtstillestånd.

Lungorna Andningen kan slås ut genom att andningscentrum i hjärnans förlängda märgen påverkas bland annat av heroin. Även genom att blanda bensodiazepiner och alkohol kan andningen upphöra. Cannabis skadar lungorna.

Musklerna Amfetamin påverkar samma signalsubstanser som är påverkat vid Parkinson vilket ger ett okontrollerat och yvigt rörelsemönster.

Testiklarna Anabola steroider kan orsaka förkrympta testiklar och impotens. Cannabisanvändande kan leda till impotens.

Mer läsning

Annons