Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droger allt vanligare bland yngre

Annons

Närpolis Sara Halvarsson vet vad hon pratar om. Liberaliseringen av knarket har nått även Leksand.

Drogsnurreprogrammet är ett sätt att informera hur olika typer av droger påverkar människan samt hur symptomen känns igen. Drogsnurror har delats ut till kommunens sjätteklassare. På tisdagskvällen var det information till föräldrar i Sammilsdalsskolans aula. 40- talet föräldrar fanns på plats. Av dessa var säkerligen 95 procent mödrar.

Roland Bennelöf från Västerås, representerande Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, berättade från egen erfarenhet om drogernas nedbrytande effekter hos mänskligheten.

Den vanligaste inkörsdrogen är tobak. Sedan följer haschet. Det luktar sött, ger ingen baksmälla och är relativt billigt. De röda ögonen och ett kopiöst sug efter godis är kännetecken på bruk av drogen.

- Det är dyrare att gå på bolaget och köpa en 75:a, berättade Sara Halvarsson.

Amfetaminet har en uppiggande effekt. Pupillerna vidgas, torrhet i munnen och stirrig blick. Popdrogen extacy är en så kallad designad drog. Den luktar inte och den påverkade vill ha närhet och mycket kärlek.

Användande av droger är en ren flykt från verkligheten. Roland Bennelöf underströk vikten av att föräldrar agerar omedelbart vid minsta misstanke om att ens barn använder narkotika. Ett urinprov kan vara det enda rätta för att undanröja eventuell misstänksamhet.

- Det är inte fult att göra ett drogtest, menade Bennelöf.

Sara Halvarsson menade att polisen har bättre koll i Leksand än i en storstad. Tendensen är att det blir lättare och lättare att få tag på droger. Plötsligt kompisbyte kan vara en varningssignal. En annan varningssignal kan vara skolk från skolan, menade skolans områdeschef Maria Park som tillsammans med Leksands Rotaryklubb var hjärnan bakom droginformationskvällen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons