Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftstyrelsen försvinner

Annons

Hälso- och sjukvårdens driftstyrelse kan komma att läggas ned. Det kan få till följd att landstinget slår ihop hälso- och sjukvårdsförvaltningen och beställarenheten.

Och det lär bli en skattehöjning nästa år.

Bokslutet för förra året är på väg att bli klart, och än en gång blir underskottet större än väntat. Det totala underskottet pekar nu mot 160 miljoner kronor, och underskottet för hälso- och sjukvården mot 196 miljoner.

Så, när landstingsmötet öppnades i går berättade landstingsrådet Alf Johansson att landstingsledningen överväger skarpare kostnadskontroll och förändringar i den politiska ledningsorganisationen.

Det finns nämligen långt framskridna planer på att skrota driftstyrelsen och slå ihop hälso- och sjukvårdens förvaltning med landstingets beställarenhet.

- Vi funderar på att orientera driften närmare landstingsstyrelsen. Då kan ett driftutskott i landstingsstyrelsen i stället för driftstyrelsen vara ett alternativ, säger Johansson.

Detta för att landstingsstyrelsen ska få en bättre kostnadskontroll. Dessutom kan det finnas en del pengar att tjäna på administrationen.

- Självklart måste vi se över administrationen i sammanhanget.

Den här förändringen kan gå snabbt. Redan i april kan det vara dags för ett beslut.

Då, eller i alla fall senast i juni, blir det troligen också ett förslag och beslut om en höjning av landstingsskatten.

Alf Johansson har sagt det tidigare, att en skattehöjning mycket väl kan komma till nästa år. Nu är han ännu mer tydlig:

- En skattehöjning måste nog till, men nivån vill jag inte säga något om.

Om landstinget höjer skatten med 44 öre hamnar man på riksgenomsnittet för landstingsskatt. Problemet i sammanhanget är att kommunalskatten i Dalarna ligger klart över riksgenomsnittet.

Risken finns att flera kommuner i Dalarna därmed totalt sett kommer att hamna på tio-i-topp-listan när det gäller hög skatt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons