Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricka hemma är tändstiftet

Annons

Den senaste veckan har media uppmärksammat att föräldrar tillhandhåller alkohol i hemmiljö till sitt barn. Undersökningar om ungdomars alkoholvanor har skett i såväl Sandviken som Ludvika.

Att bjuda barn på alkohol är en kriminell handling med straffansvar. I Sverige är man barn upptill 18-års ålder.

Mången förälder tycker att det är bättre att hon eller han dricker hemma. Då vet man vad barnet får i sig. Min egen erfarenhet säger mig att alkohol som bjuds i hemmet är tändstiftet till en fortsatt konsumtion i annan miljö.

Forskaren Sven Andréasson har påvisat följande:

Barn som bjuds på alkohol hemma löper större risk att skapa ett beroende i framtiden. Får barnet dessutom dricka ur eget glas mångdubblas risken.

Myndigheters agerande:

Socialtjänsten i Ludvika säger: "Vad gör föräldrarna?" Visserligen är det föräldern som har det yttersta ansvaret men myndigheten kan inte ställa sig utanför.

Vad gör socialtjänsten som myndighet?

Är man helt främmande för samarbete? Varje enskilt fall som kommer till myndighetens kännedom ska utredas, konsekvensbeskrivas och i värsta fall leda till åtal.

Vi som arbetar med ungdomar på deras och vår fritid trodde att den nya lagen om handel med svartsprit där såväl säljare som köpare kunde straffas, skulle tillämpas.

Är tveksam på om någon inom vår region har åtalats för att ha köpt svartsprit i såväl Dalarnas, Gävleborgs som Uppsala län!

HANSERIK STOLPE

Mer läsning

Annons