Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drevöl vid Flatenbergshyttan

Annons

- Förr i tiden när man tillverkade järn så var säsongen för detta på våren. När säsongen var slut sade man att drevet gick och då firade man drevöl med en stor fest, säger Per Oscarson, som knackade ut järnet från blästerugnen med en lång spade.

- Det man behöver för att tillverka järn är träkol, blås och malm. I gammal tid körde man malmen i en sådan här blästra. Det här är en så gammal metod att man inte vet hur gammal den är.

Per Oscarson har framställt järn på detta sätt vid Flatenbergshyttan sedan 1995 och det har hunnit bli några järnklumpar, vilka är tänkta ska användas till att smida med. Det finns redan en smedja i området, som ännu inte är iordninggjord. Här kanske man kommer att smida små Flatenbergshammare i miniatyr att sälj-as som souvenirer.

När Per Oscarson lagt ut den ännu glödande smältan för att svalna förklarar han att järnet samlas i mitten på klumpen. Detta trots att han lägger malmen på olika platser i blästerugnen.

Det var Kultur i Smedjebacken som anordnade drevölet som efterföljdes av en guidning i hyttan. Sommartid är det guidningar varje dag i Flatenbergshyttan.

I söndags bjöds också besökarna på lättöl, eftersom det var drevöl.

Per Oscarson brukar åka runt och förevisa denna metod på flera olika platser.

KRISTIN OLSSON

Mer läsning

Annons