Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpslag mot skolor

Annons

- Det innebär att närmare tolv tjänster här försvinner, säger Elisabeth Elmerudh som är biträdande rektor.

Rektorsområdet Särna-Idre har under en rad år haft tunga sparbeting som man uppfyllt. Ifjol klarade området av att redovisa ett litet plus på verksamheten.

Det samtidigt som andra verksamheter inom buns område dragit över budget med 3,6 miljoner kronor. För att klara det budgetöverskridande tvingas nu kommunens skolverksamhet att spara motsvarande pengar.

För att klara de besparingarna så kommer bun att ta 1,8 miljoner kronor från Särna-Idre rektorsområde.

Likaså ska man se över skolluncher och eftermiddagsmål på fritidshemmen genom att få till ett samarbete med sociala avdelningen i Särna-Idre.

En liknande översyn bör även göras i Älvdalen. Biblioteksverksamheten ska också ses över.

Där ska en halvtidstjänst sparas in. På Älvdalens rektorsområde läggs ett sparbeting på 300 000 kronor samt 400 000 kronor ytterligare om det bildas en friskola i Evertsberg.

- Den 11 februari tog skolchef Per Orsén fram ett förslag om fördelning av den besparingen. Redan dagen därefter beslutade bun om att ta hälften av de pengarna från Särna-Idre rektorsområde, säger Clas Nilsson som är ordförande i föräldraföreningen i Idre.

- Varför kunde man inte låta förslaget gå på remis och var finns underlaget för beräkningen. Likaså saknas en konsekvensbeskrivning, menade Nilsson vid ett möte med föräldraföreningen och Elisabeth Elmerudh.

Två dagar tidigare hade Elisabeth Elmerudh mött lika besvikna föräldrar i Särna.

- Den här besparingen bygger på en utjämning av skolpengens storlek mellan skolorna i Älvdalen och de här i Särna och Idre, säger Elisabeth Elmerudh.

- Men det är inte en rättvis utjämning. Alla vet att det är mycket mer kostsamt med en mindre enhet om man ser till kostnaden per elev, säger Elisabeth Elmerudh.

Lokalkostnader och lärarkostnaderna ska delas på färre elever, liksom kostnaderna för administration och matlagning till exempel.

- När det gäller möjligheter att skära ner på tjänster och göra besparingar i barnomsorg och skolorna i Särna och Idre så finns det vissa möjligheter, men det handlar om några enstaka tjänster. Likaså finns det en möjlighet att låta lärare i vissa ämnen pendla mellan Särna och Idre, förklarar Elisabeth Elmerudh.

Det sparbeting som ska träda i kraft till i höst enligt buns beslut är på 1,8 miljoner kronor, men då det handlar om ett skolår så blir den verkliga besparingen 3,6 miljoner.

En summa som för Särna-Idre rektorsområde motsvarar närmare tolv tjänster.

- Nu kommer vi att tillsammans med föräldrarna i Särna kalla buns politiker och tjänstemän till ett möte i Särna. Där ska de få visa de beräkningar som vi saknar, men framförallt förklara hur de ska klara av undervisning och barnomsorg, säger Clas Nilsson.

- Det här förslaget är ett dråpslag mot skolorna i Särna och Idre, säger Clas Nilsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons