Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiska protester

Annons

- Det var verkligen en välbesökt matrast, och de var väldigt många och sådana som var lediga var också där, konstaterar Metallklubbens ordförande Rolf Häggman.

- Företaget bröt förhandlingen, de trodde väl det var någon slags aktion. Vi fick gå ut och prata gubbarna tillbaka till jobbet. Vi i klubben uppskattar verkligen stödet från våra medlemmar, säger Häggman som dock är mycket besviken över ABB och förhandlingen.

Ombudsman Olle Långberg konstaterar att Teknikföretagen centralt talar om att de vill att lönebildningen ska ske lokalt.

- Men vår slutsats är att den lokala lönebildningen fungerar mycket dåligt för metallarbetare. Vi måste ha mer pengar i avtalsboken i kommande avtal eftersom vi inte får ut något lokalt. Teknikföretagen talar med kluven tunga, säger Olle Långberg.

Metallarbetarna anser att de hela tiden förlorar mot tjänstemännen och man begärde central förhandling för att rätta till lönebildningen med en begäran om motsvarande utfall som tjänstemännen fått.

Häggman berättar att Teknikföretagens förhandlare inledde förhandlingen med att dra tillbaka 66 öre i timmen jämfört med ABB:s avslutningsbud i den lokala förhandlingen som var 3,38 kronor i timmen.

- De sa att vi hade för stark löneglidning. Det här föll naturligtvis inte i god jord hos oss, säger Häggman.

IF Metall tror dock att de under förhandlingen fick tillbaka ursprungsbudet men hundra procent säkra är man inte förrän man ser vad som kommer i lönekuvertet.

- Vi har avslutat i oenighet. Nu riktar vi in oss på nästa avtalsomgång. Vi startar diskussionerna redan i augusti och lämnar över våra krav till arbetsgivarna i december, säger ombudsman Olof Långberg.

ABB:s ser aktionen som ett brott mot fredspliksreglerna som finns i avtalet.

- Det var en olovlig stridsåtgärd, säger ABB:s förhandlingschef Jonas Eriksson Bergdahl som uppskattar att aktionen pågick mellan 20 och 30 minuter och att metallklubben fick medlemmarna att återgå helt enligt spelreglerna.

150 ABB-anställda kommer att få löneavdrag:

- De som var särskilt aktiva och uppmanade till detta kommer att få en skriftlig erinran, klargör förhandlingschefen Jonas Eriksson Bergdahl.

Något som upprört och eggat många av dem som deltog i protestaktionen är ABB-chefen Sten Jakobssons semesterhälsning dagen innan förhandlingen. Där tackade han medarbetarna för att det gått mycket bra för svenska ABB under det första halvåret och att det ser mycket ljust ut på kraftsidan i höst.

- Jag förstår att våra medlemmar är upprörda och nu har tappat suget. Det finns pengar i ABB men vi får inte del av dem, de hamnar hos tjänstemän och chefer, hävdar Häggman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons