Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk utvisning

Annons

I stället för en flygresa blev det häktet i Stockholm.

Förra veckan hämtades syrianen av borlängepolisen i familjens bostad i Malung för att utvisas.

Han har varit i Sverige i fyra år och bott i Malung de två senaste åren men har två utvisningsbeslut mot sig och sin familj.

Före utvisningen vistades han några dygn på Karslunds flyktingförläggning i Väsby. På vägen till Arlanda blev mannen våldsam och misshandlade en av de civila bevakarna.

Detta ledde till att flygkaptenen vägrade låta honom flyga med i planet till Syrien.

Mannen uppges också ha varit allmänt våldsam och högljudd, vilket innebar stor dramatik när han skulle sättas på flygplanet.

Han sitter nu i häkte hos Söderortspolisen i Stockholm men ska skickas ut ur landet vid första lämpliga tillfälle. Det som hände stoppar inte utvisningen.

Men samtidigt är mannen nu misstänkt även för misshandel, vilket försvårat hans situation ytterligare.

Resten av familjen, hans fru och tre barn i skolåldern, framträdde i fredags vid en tillställning i Malung, men gick därefter under jorden. Om familjen hittas utvisas även den.

Den syrianske mannen har bara haft kontakt med sin familj telefonledes de senaste dagarna.

Anledningen till att familjen begärt politiksk asyl i Sverige är att han tillhör en kristen organisation som förföljs i Syrien. Enligt familjen har den syriske mannen både förföljts och torterats innan familjen lämnade Syrien.

I Malung har en störra aktion dragits igång för att få myndigheterna att ändra utvisningsbeslutet. Men just nu pekar allt mot att utvisningen verkställs.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons