Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk ökning av hiv-fallen

Annons

Lindblom har gått igenom länets fall av det som kallas samhällsfarliga sjukdomar under 2004.

Hit hör bland annat hepatitsjukdomarna, salmonella, tuberkulos och denguefeber som länet har haft fall av under fjolåret.

Däremot inga fall av kolera, mjältbrand, pest eller rabies.

Men, som sagt, desto fler fall av sexuellt överförbara sjukdomar:

3 Länet hade i fjol tio nya fall av hiv, vilket är rekordmånga.

3 Över tusen fall av klamydia i länet, även det rekordmånga. En ökning med 20 procent från 2003. Under 2004 noterades 1002 fall i Dalarna, att jämföra med drygt 500 fall i slutet av 1990-talet och under år 2000.

3 En ökning av antalet gonorréfall från fem 2003 till sex fall 2004.

3 Inget fall av syfilis i länet under 2003, men tre fall 2004.

- Det stora problemet är förstås den våldsamma ökningen av klamydiafall. Ökningen är störst i bland personer som är yngre än 25 år. Hos kvinnor är ökningen störst i gruppen 15-20 år, säger Lindblom.

- När det gäller antalet hiv-fall gäller det att vara observant på utvecklingen. Vi kan konstatera att två av fallen handlar om inflyttade från andra län med känd hiv-smitta. Av de övriga åtta är en smittad i Sverige av en utländsk medborgare och resten är smittade utomlands.

Det är troligen ändrade sexual-vanor som ligger bakom ökningen av de sexuellt överförbara sjukdomarna, enligt Lindblom.

- När rädslan för hiv och aids blev mindre, blev vi också sämre på att skydda oss med kondom. Problemet blir ännu större när man tar med sig det sexuella beteendet också utomlands, eftersom vi reser allt mer.

Enligt Anders Lindblom är det information och smittspårning som gäller för att bekämpa utvecklingen.

- Hela landet har samma negativa utveckling. Därför behövs det en nationell strategi för att ändra på det sexuella beteendet. Det kan inte bara Dalarna fixa. Det handlar också om att söka nya metoder för smittspårning.

Lindblom menar att smittspårningen är mycket viktig, inte minst när det gäller klamydia.

- Redan nu finns kravet att alla klamydiafall ska smittspåras. Vi har diskuterat att försöka centralisera smittspårningen, så att några personer i varje kommun ska jobba med det för att bli så duktiga som möjligt. I Falun har man börjat ta de stegen.

Ökningen av antalet klamydiafall innebär också en ond cirkel. Ju fler som smittas, desto fler riskerar att smittas i nästa led.

- Många som har klamydia har dessutom inga symtom, vilket gör smittspårningen ännu viktigare.

Kriterierna för samhällsfarliga sjukdomar är att sjukdomen kan orsaka negativa konsekvenser för samhället, samt att det är sjukdomar som det går att göra något åt.

- När det gäller klamydia är ofrivillig barnlöshet en konsekvens som drabbar samhället, förutom det enskilda lidandet. Och detta är en sjukdom som vi kan bota med antibiotika.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons