Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk brand i trähus

Annons

Det var strax före elva på måndagskvällen som larmet kom till SOS Alarm i Falun. Redan då slog lågorna upp från träbyggnaden och ett stort räddningspådrag drogs igång.

Ambulanser skickades från Avesta och Borlänge. Den fasta styrkan från brandstationen i Avesta åkte mot brandplatsen med två lastväxlare som innehöll vatten. Deltidsbrandmän från Horndal åkte till stationen i Avesta för att finnas i beredskap inför nya larm.

Deltidsbrandmän från Hedemora var först på plats och började bekämpa branden.

Efter en stund stod tre brandbilar på rad vid Tempo i Vik-manshyttan där en brytpunkt upprättats och en hävare fanns i beredskap nära skolan. När brandbilarna på Tallgatan tömts på vatten körde nya fram.

Sedan rökdykare varit inne i byggnaden och det stod klart att inga människor uppehöll sig i huset återgick en ambulans till Avesta.

Räddningstjänstens insatsledare Sten Grönstrand hade elva brandmän på plats som sprutade vatten för att hålla ner elden och minska risken för kringflygande glöd som föll ner över skolan och bostadshus i närheten.

Hettan var mycket intensiv och brandmän bytte av varandra framme vid huset.

Vattnet var avstängt, men strömmen hade varit på under dagen då hantverkare hade arbetat i huset.

Fastighetsägaren Hedemorabostäder hade sedan tidigare planerat att riva byggnaden i slutet av veckan. Nu återstår bara grunden och två skorstenar.

På natten kom det fram uppgifter om att barn och ungdomar använt huset som lekplats och att det också förekommit skadegörelse.

Men det finns ännu inga säkra uppgifter om brandorsaken.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons