Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk brand

Annons

Enligt polisen var det en tv som orsakade branden i ett kedjehus i korsningen vid Engelbrektsgatan och Magasinsgatan i går eftermiddag.

Minuten efter larmet som kom klockan 15.35 såg räddningstjänstens brandmän den mörka röken som vällde upp från centrala Falun. Huset var då redan övertänt.

Räddningsledaren begärde omedelbart förstärkning från stationen i Grycksbo och ambulanser från Borlänge och Falun dirigerades till brandplatsen mitt i kvarteren av trähusbebyggelse.

Mellan 15 och 20 brandmän arbetade hårt för att dämpa branden och rädda så mycket som gick ur det brinnande huset innan taket rasade in.

Flera brandmän som var lediga och andra frivilliga kom också för att hjälpa till.

Med hjälp av en så kallad hävare sprutades stora mängder vatten över huset.

Stora insatser gjordes för att skydda det närmaste huset i längan om fyra kedjehus.

Bland annat fyllde brandmän ett förråd med skum som sprutades in genom väggen.

Medan brandbilar och ambulanser anlände spärrade polisen av gatorna som ledde fram till brandplatsen. Många närboende och nyfikna från olika håll kom till platsen och det blev trångt när bilar körde in mot avspärrningarna.

Därför utvidgades det avspärrade området flera gånger.

Räddningstjänsten uppmanade de boende i området att stänga dörrar och fönster.

Efter några timmars släckningsarbete konstaterade räddningsledningen och försäkringsbolaget att huset inte gick att rädda.

Huset revs med hjälp av en grävmaskin.

- Vi hade en totalskada och stod inför valet att försöka klara av att släcka resterna på relativt kort tid. Men vi riskerade då en spridning till minst ett trähus. Därför beslutade vi om rivning.

- Ett drastiskt beslut, men vi vågade inte ta risken för spridning av branden under kvällen och natten, säger räddningsledaren Mats Hedlund.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons