Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik när Tina får sitt C

Annons

Repetitionen av pjäsen I lodjurets timma av P-O Enquist är i full gång. Pjäsen spelas av den nya amatörteatergruppen Teater udda. Den 9, 10, 12 och 13 april kommer pjäsen att spelas på Valhall, Ungdomens hus i Falun.

- Det här är min C-uppsats, säger Tina.

Tina läser en ettårig kurs i teaterregi på högskolan i Gävle. Detta i samverkan med Västerbergs folkhögskola och Dramatiska institutet i Stockholm.

- Kursen är till för dramapedagoger eller de som på andra sätt håller på med teater. I stället för att skriva en traditionell C-uppsats satte jag upp den här pjäsen som är mycket fascinerande. Den innehåller så mycket och är jättespännande. Det är svårt att beskriva, den innehåller så många bottnar, menar Tina och fortsätter sitt regisserade.

Frågor om kärleken, livet och Gud samt en röd katt kommer upp. Katten är viktig i pjäsen, men syns aldrig på scenen. Den har dött innan pjäsen börjar.

- Vi ska försöka få Lisbeth ännu mera knäckt. Riv ur sängen och lägg bägge stolarna upp och ner. Kudden ska ligga så att prästen kommer åt den, regisserar Tina de tre skådespelarna, sambon Mats Naxe som spelar pojken, Therese Selldin Linde, forskaren och Cecilia Sundh som har rollen som präst.

Ljus och ljud sköts av Bengt Norling. Simon Pettersson agerar allt-i-allo och Barbro Enberg är handledare.

I Tinas klass är det åtta elever från olika platser i Sverige, från Skåne till Gävle. Efter Valhall flyttar föreställningen vidare till Storvik. Där blir det festival. Alla pjäser från utbildningen visas och eleverna examineras av Martha Westin från Dramatiska institutet.

- Teater Udda fortsätter till hösten, då utanför kusen, lovar Tina.

Tina har tillsammans med Mats spelat en del på Nisserska och i Gagnef.

Mats har även varit med i Falurevyn. Cecilia har bland annat medverkat i krönikespelet i Kristine kyrka och Zornspelen i Mora. Therese har både utbildat sig och spelat teater i Australien.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons