Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drama bakom kulisserna inför helgens Vasastafetten

Annons

Denna dramatik har den senaste tiden pågått bakom kulisserna inför årets stora löparfest, Vasastafetten mellan Sälen och Mora, som i morgon, lördag samlar drygt 4 000 deltagare i cirka 400 lag.

Många tror, enligt vd i Vasaloppet, Mats Budh, att Vasaloppet arrangerar Vasastafetten, men så är det inte alls, utan Mora Motionsidrottsförening, som köpte namnet Vasastafetten av konkursförvaltaren för ett sexsiffrigt belopp i samband med Morakorpens konkurs för något år sedan.

Mats Hjelm är den drivande kraften i föreningen som dess ordförande och tävlingsledare. Hjelm arbetade med stafetten även under gamla Morakorpens tid. I sin stab har han bland andra Bennie Dahlén, som är marknadschef.

Båda säger sig arbeta ideellt, men på en fråga till Mats Hjelm igår, uppgav han att han själv och Dahlén får procent på de sponsor-intäkter som de lyckas få in, okänt vilket belopp. Enligt Bennie Dahlén är Vasastafettens huvudsponsorer OKQ8, Toyota (ställer upp med flera bilar), Intersport, Adidas och Landstinget Dalarna. Landstingsrådet Ingalill Persson är för övrigt lördagens prisutdelare i Mora.

- Landstinget står för de kostnader vi har för sjukvård, enligt Hjelm.

Mats Hjelm är inte glad över att tidningen kontaktar honom angående de 20 000 kronorna.

- Skriv inte om det här före stafetten, ber han. Då spräcker du något som är så positivt och det bara för att en sladdertacka varit lösmynt och slängt ur sig något, trots att han inte har rätt att förhandla med pressen. Det är det bara jag som har rätt att göra, enligt beslut i styrelsen! Och jag ska prata, men först efter stafetten.

Ingen som tidningen har pratat med om Vasastafetten tycker att det är något fel på stafetten i sig, tvärtom lovprisas arrangemanget. Däremot uttrycker flera personer funderingar över arrangörsföreningen, vad den sysslar med i övrigt och vem som egentligen tjänar pengar på Vasastafetten, förutom ersättningen till föreningar som sköter kontrollerna.

- Vasastafetten är ett privat geschäft idag, säger en person till tidningen.

Något som Mats Hjelm bestämt tillbakavisar.

- Vi driver simskolor, innebandy, hockeybockey och fotboll. Föreningen har 375 medlemmar och är inregistrerad som ideell förening hos lokala skattemyndigheten. Föreningen är också medlem i Riksidrottsförbundet, i Svenska friidrottsförbundet och i Dalarnas friidrottsförbund, säger Mats Hjelm. Överskottet, om det blir något, plöjer vi in i banan. Vi har exempelvis byggt tre broar, lagt nya spångar och schaktat för parkeringsplatser.

Enligt uppgift gick stafetten back med mellan 60 000 och 70 000 kronor i fjol. Resultat som kanske har att göra med det dyra köpet, efter budgivning, av namnet Vasastafetten.

Under årens lopp har Vasaloppet och IFK Mora haft tankar på att ta över arrangemanget.

- Det är inget självändamål, men om ingen annan intressent gör det framöver så kan vi tänka oss det, men frågan har inte behandlats i styrelsen, säger Mats Budh.

- Vasastafetten är en så stor och fin grej att jag hoppas att Vasaloppet, med sitt kulturarv, tar sitt ansvar och tar hans om stafetten framöver, säger en person som vill vara anonym.

Vem satte då prislappen 20 000 kronor för att 4 000 par skor skulle få nöta på Vasaloppsleden? Jo, stiftelsen Vasaloppsleden, som ägs av kommunerna Malung, Älvdalen och Mora, och detta i samband med ett sammanträde i Oxberg den 2 juni i år, enligt stiftelsens ordförande Eric Erlandsson, som i egenskap av ordförande fick kommunernas uppdrag. För övrigt helt eniga kommunledningar i Malung, Älvdalen och Mora.

Samma prislapp, 20 000, satte Vasaloppsledningen till en början på användandet av teknisk och annan utrustning vid vasaloppskontrollerna.

- I fjol skrev vi ett avtal med Mora Motionsidrottsförening som innebar en ersättning på 50 kronor per deltagande lag (totalt 20 000 kronor), berättar Mats Budh.

Tävlingsledaren, Mats Hjelm, svarade att föreningen inte hade råd att betala mer än 5 000 kronor. Senare gick Vasaloppet med på att sänka kravet till 8 000 kronor, under förutsättning att Stiftelsen Vasaloppsleden fick sina begärda 20 000 kronor. Det gick Mats Hjelm med på. Han deltog själv vid ett protokollfört möte i Vasaloppets Hus, säger Mats Budh.

- När vi fick veta det skickade vi en faktura på 20 000 från Vasaloppsleden, berättar Eric Erlandsson.

Några pengar syntes dock inte till.

- Sedan kom Lars Wallner, biträdande tävlingsledare, och bad att få en kopia på fakturan. Originalet hade tydligen kommit bort. Först den 1 augusti fick vi in pengarna.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons