Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelsentusiaster samlades i Folkets hus

Annons

Den nionde dragspelsstämman genomfördes i Säters Folkets hus under helgen.

På plats fanns dragspelare från hela mellansverige och mästarna; Gösta Persson, "dragspelsdoktor" från Älvdalen och Bo Eriksson, skicklig på att spela en- och tvåradiga dragspel.

Stämman bjöd som vanligt på ett härligt drag där den ena dragspelsklubben efter den andra tävlade om publikens gunst. Och som brukligt är bjöds det på ett och annat buskspel i Folkets hus många rum.

I älvdalingarnas rum överlämnade "dragspelsdoktorn" ett tvåradigt renoverat dragspel till Bo Eriksson, inköpt på auktion.

Bosse har ett fyrtiotal gamla dragspel hemma i Hedemora. Han står för en kulturgärning och är erkänt skicklig på att hantera en- och två radiga spel.

Han fick mycket beröm av dragspelarna från Älvdalen då han spelade Lasse Dahlkvists Morfar har berättat på det nyrenoverade tvåradiga spelet. Bakom berömmet stod förutom Gösta Persson även Rune Ädling, båda från Älvdalen.

Gösta och Rune jobbade många år hos Hagströms i Älvdalen med att tillverka instrument.

- När jag började hos Hagströms 1949 tjänade jag 65 öre i timmen, säger Rune.

Gösta började på Hagströms den 9 december 1943 mitt under brinnande världskrig.

Vad de inte vet om dragspel och gitarrer är inte värt att veta. Trots att både Rune och Gösta kommit upp i åren så brinner deras hjärtan för bälgaspelet. De delar intresset med många äldre dragspelare. Det syntes klart i Säter.

Det är alldeles för lite dragspel i dag.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons