Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspel lockar fortfarande

Annons

Men det är inte enbart musiken i Carl Jularbos anda som drar. Publiken vill även ha annan form av underhållning. Och det fick den i lördags.

Nicke Sjödin från Junsele var programledare. Han spräckte säkert tidsschemat med sin stå-upp-show där han varvade roliga historier med analyser av märkliga texter. En fullträff som höjde stämningen.

Något som inte får ändras är föreställningens inledning där gillets åldermän står för introduktionen i Carl Jularbos kultlåt Avestaforsens brus innan ridån går upp och hela Jularbo Gille klämmer i unisont.

Men det känns bra med nya namn på scenen. Åldern på artisterna spelar ingen roll, bara de låter bra. Helgens exempel var sångaren Sven Jansson, 79 år gammal. Han är frontfiguren i Swing-gubbarna från Hagfors. Ett härligt gäng med gamla yrkesmusiker. Yngste medlemmen Henrik Larsson är bara 24 år. Han är en riktig höjdare på kontrabas och ingår även i den populära gruppen Anders Larsson med komp.

Nya för i år var också Bröderna Bertilsson från Alfta. Bröderna Lasse och Per-Olov Bertilsson, med ett förflutet i dansbandet Bollebandet, spelar på festivaler, wieneraftnar och i kyrkor. Båda är musiklärare och behärskar fiol och dragspel mycket bra.

Sveriges dragspelskung Nils Fläcke har varit med sedan starten av Jularbodagen. Han är dagens Jularbo som varvar solistframträdanden med att ackompanjera andra.

I lördags kompade Fläcke gillets sångerska Lena Blom i Helene Sjöholms ohotade svensktoppsetta Du är min man.

Borlängemusikern Anders Larsson hade med sig de norska musikerna Tor Bäckelid på gitarr, Trond Lönnstad, trummor och Thore Svensberget på dragspel. Henrik Larsson från Hagfors hanterade basen.

- Vilket tryck i den musiken, sade Hans Åkesson från Stora Skedvi som nu bor i Borlänge. Han satt på första bänkraden tillsammans med hustrun Mona.

- Det är premiär för oss. Min kusin Bernt Samuelsson som är ordförande i Jularbo Gille lockade med oss.

- Föreställningen var en riktig höjdare, det här var inte sista gången vi åker hit, sade Hans efteråt.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons