Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragkamp inom ABB

Annons

Den nya uppstickaren VA Tech sopar mattan och tar order efter order på gasisolerade ställverk. Alstom håller sig också framme.

Inom ABB ger Ludvikas framgång upphov till avundsjuka, speciellt i Italien där NLT:s källor avslöjar att lobbingen mot koncernledningen nu tar allt större plats.

Istället för att göra som ingenjörerna och försäljarna i Ludvika, uppfinna och ge sig ut till sina kunder och sälja in sin nya teknik så sneglar man internt på vad man kan plocka till sig för god-bitar från Ludvika.

Just nu lobbas det stenhårt för att Ludvika ska mista fler brytarprodukter i det lägre högspända produktområdet. Förra gången lyckades italienarna väl när man knep man-överdonen.

I ABB-koncernen märks också att man hellre ger konkurrenter order än att fråga enheterna i Ludvika om de kan leverera.

Så skedde senast när ABB i Schweiz vann sin stora likriktarorder på 26 miljoner dollar till ett aluminiumsmältverk i Sydafrika. Där lades elfiltren på en extern tillverkare trots att ABB har 10-talet kondensatorfabriker runt om i världen.

Det finns fler exempel inom flera prodsuktonmråden. Italienarna är nu än mer pressade då de dessutom förlorat en stor prestigefylld order på sin hemmamarknad.

Ett 380 kilovolts gasisolerat ställverk till Ravenna i Italien gick till VA Tech. Det är EniPower som bygger ut ett av sina kraftverk inom ramen för sitt program att öka den installerade genereringskapaciteten från 2 500 till 5 000 megawatt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons