Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbad familj startar fond

Annons

I dag har det gått två veckor sedan han avled på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i sviterna av den grova misshandel han utsattes för den 17 juli på Trotzgatan i Falun. Blommor, ljus, bilder och vännernas hälsningar till "Sockan" översvämmar brottsplatsen, som ligger bara några meter från butiken där han arbetade.

Den Internetsida som öppnats till minne av Mattias, kallad Sockan eller SockUlf bland vännerna, fylls varje dag på med ord om vad han betytt för dem, och vilka känslor det oprovocerade våldet har fött. Frågan alla ställer sig är: Varför?

Mattias Ström, som skulle fylla 22 år i höst, var på väg till Kopparvallen tillsammans med några kompisar för att spela fotboll, när en våldsman kom i hans väg.

- Det var inte Mattias som var på fel plats vid fel tillfälle. Det var gärningsmannen som var det, säger Gunilla Ström.

Hon bär på många frågor sedan det inträffade. Den 29-årige man som sitter häktad, misstänkt för att ha misshandlat Mattias till döds, hade bara veckan innan fått sin senaste dom från hovrätten. Det som i tingsrätten gav åtta månaders fängelse omvandlades till skyddstillsyn och vård, då mannen har dokumenterade missbruksproblem sedan lång tid tillbaka. 29-åringen skickades till ett familjehem i södra Dalarna. Där stannade han i tre dygn. Den 17 juli åkte han till en kvinnlig bekant boende i Falun.

Flera vittnen har pekat ut 29-åringen som den som sparkade ner Mattias. Han greps ett par timmar efter dådet och var då påverkad av alkohol, eventuellt även av narkotika.

Med facit i hand känns hovrättens domändring svår att förstå, menar Gunilla Ström.

- Jag känner en ilska över att det här har drabbat Mattias, den minst provocerande killen man kan tänka sig. Att på något sätt jobba mot våldet kan också bli ett sätt att kanalisera min frustration, säger hon.

Tanken på att starta en fond föddes redan under de första, tunga dygnen när familjen vakade över Mattias på Akademiska sjukhuset. I förlängningen vill man starta en stiftelse där pengarna ska förvaltas. Familjen får hjälp av en advokat i de formella förberedelserna.

- Det är viktigt att det kommer skötas på ett seriöst sätt. Genom att göra det till en stiftelse kommer verksamheten att kontrolleras av en god man, säger Gunilla Ström.

Hon ser i dag två uppgifter för den kommande stiftelsen:

? Att genom bidrag stödja befintliga projekt eller organisationer som arbetar för att förebygga våldsdåd.

? Att genom egen opinionsbildning och eventuell verksamhet verka för att stävja det oprovocerade våldet.

- Vi vill sätta lupp på de systemfel som vi tycker blivit allt för tydliga nu. Inte minst efter det som hänt polismannen i Hedemora, säger Gunilla Ström.

Det är dags för beslutsfattarna att vakna, menar hon.

- Det som hänt kräver uppmärksamhet. Mattias får inte bara bli en punkt. Han måste bli ett utropstecken.


Fotnot: Mattias Ströms begravning hålls på lördag i Svärdsjö kyrka. I stället för blommor önskar familjen att den som vill hedra hans minne sätter in ett bidrag på postgironummer 1327491-5, som öppnats för ändamålet. Pengarna går till Mattias Ströms stiftelse.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons