Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbad av skattesmällen

Annons

Makarna Karin och Östen Eriksson är pensionärer, 75 respektive 79 år fyllda.

De gick in i omarronderingen i Björbo med sammanlagt närmare 60 hektar skog.

- Vi har fått ärva skogen från våra respektive föräldrar och våra släkter har skött den i generationer. Därför har den också ett känslomässigt värde, förklarar Östen.

Men när de fick information om att det ur skattesynpunkt var förmånligt att i samband med omarronderingen avstå från skogen började de diskutera saken med varandra och med sina tre barn.

- Det var inte ett alldeles lätt beslut, men vi bestämde oss för att avstå från skogen och bara behålla fäbodstället i Lövberget. Vi är ju till åren och barnen har andra intressen än skog och skogs-vård. I oktober 1999 fick vi via lantmäteriet ett skriftligt besked om att skattesatsen var 13,5 procent och det avgjorde saken.

När makarna Eriksson och andra skogsägare som under omarronderingen avstod från mark fick besked om att deras fordringar skulle beskattas med 27 procent var det, enligt lantmäteriet, för sent för dem att ändra sig och behålla sin mark.

- Det innebär en extra och oförutsedd skatteutgift på ett sexsiffrigt belopp. För oss är det väldigt mycket pengar, pengar som vi hade tänkt ge till våra barn i stället för den fasta egendom som under lång tid tillhört släkten. På sätt och vis har det inneburit ett psykiskt lidande eftersom vi, som det utvecklat sig, hellre lämnat över skogen till barnen.

Karin och Östen är mycket besvikna över myndigheternas agerande:

- Visst kan det tyckas att vi har varit godtrogna som inte själva satte oss in i skattefrågan, men vi är vanliga människor och vi litar på de besked vi får från myndigheter - åtminstone har vi gjort det.

Makarna - och många med dem - betraktar sig som grundlurade och tycker att myndigheterna, inklusive finansminister Bo Ringholm, tar alldeles för lätt på "skattesveket".

- Vårt förtroende för myndigheter har fått sig en allvarlig knäck. Vi, som fått lära oss att ett löfte är ett löfte och att ärlighet varar längst, har fått uppleva att våra myndigheter fört oss bakom ljuset och sedan försöker smita undan ansvaret. Det här kommer att allvarligt påverka allmänhetens förtroende för myndigheter och både försvåra och fördyra framtida omarronderingar och andra myndighetsinitiativ, säger Östen och upprepar, med bitterhet i rösten:

- Det är en stor skam att våra myndigheter behandlar oss på det här sättet!

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons