Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra åt skogen, Kalle!

Annons

Barbro Börjesson vistas i Ludvika just nu, inbjuden av Ludvika Brukshundklubb, för att trimma klubbens instruktörer och ge goda råd. I går kväll arrangerades också en träff med allmänheten i Folkets hus och nära 200 hussar och mattar tog festsalen i besittning.

Tidigare på dagen träffade vi hundägaren Karl Gunnar Andersson och hans kompis Snobben - mest hälleforsare - och Kalle bad oss ta med en fråga till Barbro.

- Vad ska jag göra med Snobben en kväll som valborgsmässoafton?

Han är livrädd när det börjar smälla, skakar som ett asplöv.

- Det är bekymmersamt. Man vill ju gå ut och gå med sin bästa kompis, men en sån kväll får man hålla sig inne, säger han.

Kalle och Snobben är inte ensamma om sitt problem, det kan Barbro snabbt bekräfta.

- Det finns inget generellt recept mot det här, säger hon.

- Somliga hundar har en medfödd mentalitet som gör att de reagerar på kraftiga ljud, medan andra reagerar negativt för att de kopplar ihop smällandet med någon obehaglig händelse. Det kan också vara smällandet i kombination med eldskenet som ger negativa reaktioner, rent av ångestbeteende, säger Barbro.

Hon ger rådet att man ska göra valborgsmässokvällen så lugn som möjligt för hunden, avdramatisera smällandet och uppträda lugnt och behärskat själv.

Man bör absolut inte störta fram till fönstret och göra stor sak av smällandet, det stressar hunden, menar hon.

Det där med att medicinera tar hon bestämt avstånd ifrån.

- Det kan hjälpa för stunden, men det är inte ovanligt att det kommer en reaktion i efterhand när medicinen slutat verka.

- Åk hellre ut till sommarstugan med hunden och koppla av, säger Barbro Börjesson.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons