Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dövskolan hotad igen

Annons

Bokslutet visar på ett underskott på omkring två miljoner kronor och man tvingas nu säga upp sex heltidstjänster inom den administrativa verksamheten.

- Det här är mycket allvarligt. Om vi inte får ordning på ekonomin under våren, vet jag inte hur det kommer att sluta, säger Bengt-Ola Ryttar, ordförande i skolstyrelsen för Västanviks folkhögskola.

- Skolan har haft underskott i flera år och vi har hankat oss fram genom att ta av gamla överskott, men nu är pengarna slut, fortsätter Ryttar.

Tillsammans med Anders Andersson, ledamot i skolans styrelse, skickade Bengt-Ola Ryttar i går ett öppet brev till statsminister Göran Persson. I brevet frågar de om statsministern håller sitt löfte om att rädda de dövas folkhögskola.

I brevet påtalas att Göran Persson våren 2002 uttalade följande i en tidningsartikel: "Västanvik är omistlig - en fin skola som fyller en viktig funktion i den svenska skolvärlden."

"Ge oss det kapitaltillskott som behövs för att rädda landets enda teckenspråkiga folkhögskola", skriver Ryttar och Andersson i det öppna brevet. Man jämför också skolan i Västanvik med Hundskolan i Sollefteå som räddades av staten tack vare Göran Perssons engagemang.

För något år sedan gjordes statsbidragssystemet om och en statlig utredning håller nu på att se över hur det påverkar folkhögskolornas ekonomiska situation.

- Utredningen ska vara klar 2004, men det är alldeles försent för oss. Vi behöver pengar nu. Även om vi dragit ned personalstyrkan på den administrativa sidan så är det långa uppsägningstider, och det kostar också pengar, säger Ryttar.

Västanviks folkhögskola har flera gånger fått akut ekonomisk hjälp av staten. Vad har tidigare gjorts för att få ordning på ekonomin?

- Jag har bara varit ordförande i knappt ett år, men vi kan väl säga att vi skulle ha tagit krafttag mycket tidigare än vi gjort, säger Bengt-Ola Ryttar.

Faktaruta:fakta | Västanviks folkhögskola

1961 Dalabygdens dövförening köper Carlborgsons gård i Västanvik.

1969 Västanviks folkhögskola startar dövtolkutbildning som filial till Fornby folkhögskola.

1978 Skolan blir självständig med egen rektor - Tora Sibbe.

1981 Anne-Marie "Ami" Wikström blir ny rektor. Teckenspråket får officiell status som dövas förstaspråk.

1987 En ny skolbyggnad invigs. Där inryms också SDR och Västanviks Resurs- och Utvecklingscenter.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons