Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dottern hotades till döden av släktingar

Annons

Mannen som är bosatt i Hedemoratrakten kom till Sverige med sin dotter i januari 2002. Båda ansökte om uppehållstillstånd.

Det tog ett år och åtta månader innan Migrationsverket avslog ansökan.

Pappan och dottern gjorde en ny ansökan om att få stanna. Den här gången till Utlänningsnämnden. Men den fastställde det tidigare beslutet om utvisning. Beslutet som kom med posten hade svensk text.

Den 1 april kom mannen och dottern till migrationsverkets lokaler i Hedemora för att träffa två tjänstemän. En tolk översatte utvisningsbeslutet via telefon.

När det stod klart för pappan att beslutet inte kunde överklagas gav han sig på dottern. Han slog henne mot kroppen, slet i håret och förklarade att han skulle döda henne. Allt hände inför migrationsverkets personal.

Polis tillkallades och mannen greps. Han anhölls av en åklagare och blev två dagar senare häktad av Falu tingsrätt.

Under förhör med dottern fick polisen veta att pappan även tidigare hade slagit och hotat döda sin dotter.

Hon berättade att hon innan flykten till Sverige hade haft ett förhållande i sitt hemland med en ogift man. Något som hennes familj, enligt kultur och traditioner, inte accepterar.

Konsekvensen av en sådan relation är döden. Därför gömde hon sig innan hon flydde tillsammans med sin far.

Åtta månader efter ankomsten till Sverige kom ett sms-meddelande till faderns mobiltelefon. Där stod att om han och dottern återvände till hemlandet skulle de mördas redan på flygplatsen.

Senare kom liknande meddelanden till dotterns mobiltelefon.

Pappan bröt ihop när han fick klart för sig att hans bröder dömt dottern till döden. Och att om inte han dödade henne skulle de mörda honom.

Fadern var i mycket dåligt skick och slog dottern flera gånger och hotade döda henne.

I går meddelade Falu tingsrätt sin dom, fängelse i tio månader för grov fridskränkning. Den 57-årige mannen ska även betala 30 000 kronor i skadestånd till dottern. Av beloppet avser 2 000 kronor kränkning och 5 000 kronor sveda och värk.

Han ska vara kvar i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

När det gäller dottern står utlänningsnämndens beslut från den 22 mars fast. Hon ska utvisas till sitt hemland. Där väntar de manliga släktingarna på att verkställa familjens dom. Hon ska mördas.

Kvinnan bor sedan slutet av mars i ett annat län tillsammans med sin man.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons