Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dotter tar hand om medicinberg

Annons

- De som skriver ut dem slösar oerhört med medicinerna, de håller inte reda på vad de skriver ut, och i journalerna lever förskrivningarna sitt eget liv, säger Annika Rullgård.

För ett par år sedan led hennes mamma Anna av nedstämdhet och fick uppiggande medicin mot detta. Hon mådde dock inte bra av medicinen och slutade ta den. I november förra året hamnade hon på sjukhus av hjärtrelaterade orsaker. I samband med det återupptog vårdpersonalen enligt Annika rutinmässigt den gamla medicineringen, mot nedstämdhet.

Dessutom blir hennes mor fullkomligt överöst med läkemedel. Anna bor fortfarande på egen hand i Morkarlby. Varannan vecka kommer distrikssköterskan och ser till att hon har tillräckligt med medicin hos sig. Men enligt Annika Rullgård görs detta på ett så osystematiskt sätt, att nya mediciner hela tiden köps ut trots att de gamla inte är slut. Till slut blev Annika så trött på det hela att hon tog hem stora delar av mammans medicinförråd till sig och bad sköterskan höra med henne innan nya inköp gjordes.

Trots det fortsätter inköpen.

Högkostnadsskyddet gör i och för sig att de inte behöver betala så mycket.

- Men man kan inte säga att man gynnar henne, bara för att det är gratis. Det ska finnas någon solidaritet i samhället också. Vi har inte bett om berg av mediciner.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons