Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörrfråga delar kommunstyrelsen

Annons

Den gamle mannen behöver gå på toaletten flera gånger per natt. Men det är svårt eftersom toalettdörren upplevs som felhängd. Mannen måste med sin rullator ta sig runt dörren för att komma in på toaletten. Därför ansökte mannen om ett bostadsanpassningsbidrag på 8 000 kronor för att byta ut dörren till en skjutdörr som han lättare kunde hantera.

Men han har inte rätt till något bidrag, anser byggchef Lars Östlund på stadsbyggnadskontoret. Detta för att mannens problem klassas som en generell åtgärd som inte ska betalas med bostadsanpassningspengar. Dörrkonstruktionen är en teknisk miss som borde ha upptäckts redan när Gruvrisgården projekterades och som skulle åtgärdats när huset byggdes.

- Enligt uppgifter vi fått diskuterades saken då men av någon anledning blev det inte utfört, säger Lars Östlund.

Han är också rädd för att om man ger mannen bidrag till dörrförändringen så vill alla andra i huset göra samma sak och då blir det dyrt för kommunen.

När kommunstyrelsens allmänna utskott diskuterade frågan var meningen delad om man skulle hjälpa mannen eller inte.

Beslutet blev att stadsbyggnadskontoret ska göra en ny utredning och se hur mannens dörrproblem skulle kunna lösas. Det är många inblandade i problemen och det gäller att reda ut vem som i så fall är skyldig att stå för dörrbytet.

Det är Kopparstaden som byggt huset men det är kommunens fastighetskontor som hyrt alltsammans för socialnämndens räkning. Och den är sedan i sin tur ansvarig för vilka hyresgäster som har rätt att hyra lägenheterna. Den här utredningen kommer därför troligen att kosta mer än de 8 000 kronor mannen behövde för att byta ut sin dörr.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons