Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dörren till sjukvården står på glänt"

Annons

Ett annat konstaterande han gör med facit i hand är, att det fungerade rätt bra med en lokalt förankrad tvärpolitisk intressegrupp. Även om det är valår lades ideologierna åt sidan.

Istället fokuserades krafterna mot ett enda gemensamt mål - att få ner en läkare till kyrkbyn.

Upprinnelsen var att Karl-Olov på uppdrag av PRO Söderbärke skulle kolla vad det gick att göra inom ramen för Samverkan inom vården.

- Svaret blev - mycket lite, berättar han.

I praktiken var det som att stånga pannan blodig mot en vägg. Tanken på att höra sig för bland de politiska partierna dök dock upp. Och gensvaret kom omgående. Oavsett partifärg hakade alla tillfrågade politiker med postadress Söderbärke på.

Detta resulterade i en kort men intensiv uppvaktning av landstingets politiker och tjänstemän. En uppvaktning som nyligen gav resultat. Landstingspolitikerna vill förstås inte fullt ut medge att intressegruppen pressat fram ett resultat.

Men Karl-Olov Dahlquist tror i alla fall att intressegruppen haft en stor genomslagskraft.

- Jag var ju lite rädd för att det enbart handlar om valfläsk. Men det verkar som att såväl Carin Runeson som Ingalill Persson är införstådda med de äldres behov i Söderbärke.

Han menar att ett argument är också Söderbärkes stabila position när det gäller befolkningen. Den gamla kommundelen står stadigt med sina 2 500 invånare, medan den norra delen lika stadigt minskat sedan kommunsammanslagningen.

Inför läkarens återkomst i höst till Trekanten kommer intressegruppen att ligga lågt lovar Karl-Olov. På grund av sin egen hälsa har han valt att inte stå i förgrunden. Ordföranderollen har istället tilldelats socialdemokraten Bengt Norrlén.

Men likt en grå eminens finns han med i kulissen och menar att nu bör landstinget få arbetsro och rekrytera den sjuksköterska som backar upp läkarinsatsen i kyrkbyn.

Han räknar också med att höstens stressiga situation för Söderbärkes äldre ska undvikas:

-Det blev kaotiskt när äldre Söderbärkebor skulle ha sitt förkylningsvaccin uppe i Smedjebacken.

- Många fick stå och köa länge i en trapp på vårdcentralen. En del orkade inte vänta utan åkte hem, och så får det naturligtvis inte gå till.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons