Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörren har öppnats till hennes drömjobb

Annons

Om några minuter ska hon för andra gången den här veckan undervisa eleverna i femte klass på Sörviks skola. Ämnet är svenska.

Hon kommer att undervisa elever i klass 1-2 och 5-6 i so-ämnen (samhällsorienterande), no-ämnen (naturorienterande), idrott och svenska.

-Roligast blir nog religionsundervisningen. Jag är inte troende men religion är fascinerande.

NLT berättade i somras om Ludvikatjejen Anneli Andersson, om hur hon i många år städat hos kommunen, om hur hon satte sig vid skolbänken för att under 3,5 år utbilda sig till lärare.

Lärare, det var drömjobbet för henne och inte blev det mindre intressant av det faktum att hon förespeglades att det inte skulle vara några som helst problem att få fast jobb efter utbildningen.

I vintras gick hon ut lärarutbildningen och inför hösten sökte Anneli en mängd lärarjobb i kommunen. Utan resultat.

Kommunchefen Kalle Gustafson, som kände henne väl efter alla hennes år som städerska i Stadshuset, upprördes över hur personalansvariga inom skolan behandlat Anneli.

-Jag finner det oacceptabelt att hon inte fått jobb inom kommunen till höstterminen, fastslog Gustafson i en NLT-intervju den 9 juli.

Gustafson menade att kommunen måste ta hand om sina anställda som gett sig in i fleråriga studier och utbildat sig för jobb i bristyrken. Ofta efter att mer eller mindre uppmanats och uppmuntrats av arbetsgivaren att hoppa på utbildningar.

Kommunchefen må ha mycket makt men ibland är inte ens den makt som tillfaller chefernas chef inom kommunen tillräcklig.

Ännu i förra veckan städade Anneli Andersson. Hon måste ju försörja sig.

Då ringde Björn Reinholdsson, rektor vid Sörviks skola.

- Han frågade om jag var intresserad av ett vikariat på halvtid. Jag åkte ut till Sörvik och pratade med honom och sedan hem för att räkna på ekonomin. Visst, jag gör ett "ekonomiskt offer" men det är det värt.

I måndags gjorde Anneli Andersson första arbetsdagen i Sörvik och beskrev det efteråt som "härligt kaos".

Rösten i telefonen lät överlycklig.

När tidningen träffar henne i Sörvik på tisdagseftermiddagen har hon redan börjat komma in i sin nya vardag. Hon sitter i lärarrummet på andra våningen och förbereder svenskalektionen tio i två, som visar sig vara tio över två.

- Det bästa med det här yrket är att se glädjen hos barnen när de har lärt sig något nytt, när ljuset går upp för dem.

Anneli Andersson har vikariatet höstterminen ut. Hon hoppas på en fortsättning under våren men allra mest hoppas hon förstås på en fast tjänst, på heltid.

Så kommer det också att bli, konstaterar Kalle Gustafson. Om inte till våren så inom relativt snar framtid.

- Inom ett par år när många gått i pension så kommer det att finnas lediga jobb. Det viktigaste för oss som arbetsgivare är att göra allt för att sådana som Anneli som är rotade i bygden ska stanna här i avvaktan på ett fast jobb. Vi måste vara rädda om dessa människor, betonar Kalle Gustafson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons