Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dormann lovar flytt till Kina och Indien

Annons

Dormann skriver vidare:

"Men kvalitet är även fortsättningsvis av högsta vikt, oavsett var vi tillverkar våra produkter. Varje enskild produkt måste hålla en "Made in ABB"-standard."

"För att underlätta detta måste vi överföra teknikkunnande. Vi har till exempel framgångsrikt överfört teknik från Schweiz, Tyskland och Italien till ABB-enheter i Vadadodra, Bejing och Xiamen. Ni kommer att se mer av detta.", skriver Dormann till aktieägarna.

I alla nämnda orter i Indien och Kina har ABB byggt upp kunnande att tillverka produkter som också kan tillverkas i exempelvis Ludvika.

Dormann skriver vidare att han bedömer att en stadig ekonomisk tillväxt kommer att bestå i Asien.

Peter Smits, ABB:s högste chef för ABB Power Technologies skriver i ABB:s årsredovisning att det väntas vara fortsatt "stark tillväxt" på kraftmarknaden i Asien, Mellersta Östern och Afrika.

När Smits nyligen intervjuades i Nya Ludvika Tidning sa han dock att ABB:s intresse av marknaderna i Indien och Kina med nya fabriker ska inte ses som hot även om det uppfattas så i svensk debatt.

"Jag gillar inte ordet "move". Det bästa sättet för oss är att finnas nära kunden och marknaden förutom att vara bäst. I Chongqing i Kina har vi en likadan transformatorfabrik som Ludvikas. Det blir mängder av produkter från Ludvika som levereras dit som genomföringar och lindningskopplare. Så i själva verket ger det volymer till Ludvika. Vi är i en vinnar-vinnarposition", sa Smits som också påminde om att Grängesbergsfabriken "Cepa" får nya volymer på samma sätt:

"Och HVDC-marknaden i Kina är stor. Ludvikas styrka inom HVDC är att det är här våra experter finns. Hjärnkraften. Vi ska allt mer koncentrera oss på de områden där vi är bra och på de platserna i världen växer ABB".

Så om det uttalats ett indirekt hot mot Ludvikaverksamhet i koncernchefens ord till aktieägarna så är konkreta flyttplaner ännu inte uttalade.

Helt klart är dock att när ABB i Ludvika på sensommaren skriver kontrakt på nästa HVDC-del i fyramiljardersklassen i det gigantiska kraföverföringsprojektet från Three Gorges så kommer ännu fler kondensatorer, transformatorer och HVDC-ventiler att tillverkas hos ABB:s kinesiska fabriker och hos den kinesiska underleverantören Xian Electric än vad som gjorts i de två första projekten.

Ludvika har vid de två första projekten haft omfattande avtal om teknologiöverföring till Kina för att bereda mark för att vinna så mycket som möjligt av den HVDC-potential som finns. Kina ska bygga lika mycket HVDC på 15 år som ABB i Ludvika gjort under teknikens 50 åriga historia.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons