Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopping och mås siktade vid Glisstjärn

Annons

Barnen i klass ett och två från Sätra skola kom tillsammans med föräldrar och lärare till Rättviks fågelsjö, Glisstjärn, i tidig morgontimma.

Där väntade fågelskådaren och kommunekologen Staffan Müller med tubkikaren. Barnen såg bland annat häckande skäggdopping, skrattmås och tofsvipor från fågeltornet.

När eleverna vandrade mot badplatsen fick de även se svart-hakedopping och två tranor som sannolikt vaktade sina två nykläckta ungar.

Matsäcken avnjöts i underbart försommarväder.

Ett fågel- och naturintresse har väckts och stärkts hos många av barnen, tror lärarna Elisabeth Back Olsson och Heléne Rocking.

- Glisstjärn ligger i barnens närmiljö och de har en fantastisk möjlighet att själva studera fågellivet där, säger Elisabeth Back Olsson.

Naturskyddsföreningen i Rättvik och Västbergs by arbetar med att restaurera Glisstjärn. Marken ska stubbfräsas och därefter kommer betesdjuren.

Syftet är att skapa fina strandängar för fåglarna. Glisstjärn kommer att bli en perfekt plats för många fåglar att stanna till vid, för att sedan dra vidare till varmare trakter.

Mer läsning

Annons