Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopningsbrotten ökade från 15 till 149

Annons

I Dalarna anmäls få dopningsbrott: omkring 15 varje år. Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal och har svårt att komma åt brottsligheten.

- Antalet tips är minimalt. Många ser inte lika allvarligt på dopning som på till exempel narkotikabrott, säger Stefan Wihlborg, chef för dalapolisens narkotikarotel.

Polisens beslag av dopningspreparat görs i regel i samband med narkotikabrott. Ett bevis på det är dopningshärvan i Borlänge där en 21-årig man står åtalad för att ha sålt preparat i hela landet.

Misstankarna uppkom vid husrannsakan i mannens dator i samband med annan brottslighet. I datorn hittades mannens hemsida där han hade bland annat anabola steroider och rohypnol till försäljning.

Gripandet av Borlängebon har fått dalapolisens anmälningar om dopningsbrott att skjuta i höjden - från 15 i fjol till 149 hittills i år. 135 är kopplade till nämnda dopningshärva.

- Att brottsligheten sker via datorer är inte ovanligt. Det finns säkert många sådana här killar i länet, tror Stefan Wihlborg.

Enligt nationella Dopingjouren är mellan 60 000 och 100 000 svenskar beroende av anabola steroider. Polisens statistik visar att antalet beslag av dopningspreparat i Sverige fördubblats på fyra år och att mängden beslag tredubblats.

Dalarnas idrottsförbund har en handfull funktionärer som utför dopningstester i länet. Hittills i år har 124 kontroller gjorts både på och utanför olika tävlingar. I fjol gjordes 262. Ingen av de bestraffade personerna under de senaste två åren har varit från Dalarna.

- Trots att vi ökat antalet tester varje år har vi inte tagit fler. Det stora problemet ligger utanför den verksamhet som vi kontrollerar, säger Bertil Eek, kanslichef på Dalarnas idrottsförbund.

Peder Mathiasson på Riks-idrottsförbundets antidopningsgrupp håller med. Enligt hans prognos kommer det ske en ökning av antalet som testat positivt i år jämfört med tidigare.

- 85 procent av våra tester görs inom elitidrotten och de siffrorna är oförändrade. Ökningen ligger i den vanliga gruppen som vi kollar. Det rör sig om vanliga motionärer, människor som går på gym, säger Peder Mathiasson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons